Ugrás a tartalomra

Az újságírás bűvkörében

Eredményes volt a Bánáti Újság Tiszaszentmiklóson megtartott nyári újságíró-iskolája

Az elmúlt héten tartották meg Tiszaszentmiklóson a Bánáti Újság idei, tizennegyedik nyári újságíró-iskoláját, amelynek keretében idén összesen tíz általános iskolás, középiskolás és egyetemista fiatal ismerkedett meg az újságírói munka alapjaival. Az Adáról, Csókáról, Horgosról, Oromhegyesről, Törökkanizsáról és Zentáról érkezett résztvevőket a szakmai előadások és a gyakorlati foglalkozások mellett sokszínű kísérőprogramok is várták, amelyek még emlékezetesebbé tették számukra az együtt töltött időt.

A Bánáti Újság nyári újságíró-iskolája résztvevőinek átlagéletkora az idén alacsonyabb volt, mint a korábbi években, ugyanis a megszokottnál nagyobb arányban képviseltették magukat az általános iskolai tanulmányaikat folytató vagy azokat éppen befejező fiatalok, aminek eredményeképpen ezúttal valamennyi résztvevő kezdőként vett részt az iskola munkájában.

– Mivel az újságíró-iskola programját alapvetően a kezdők számára alakítottuk ki, a korábbi években gyakran előfordult, hogy amiatt kellett aggódnunk, vajon az alapprogram mennyire érdekes azon résztvevők számára, akik már három, négy vagy öt éve visszajáró vendégei a tábornak, ám annak folytán, hogy idén minden résztvevő újságírói tapasztalat nélkül érkezett hozzánk, most ezzel kapcsolatban semmiféle nehézséggel nem kellett szembenéznünk. A fiatalok ezúttal is az alapvető újságírói műfajokkal ismerkedhettek meg, a foglalkozások fő témáit a hír, a tudósítás, az interjú, a jegyzet és a riport képezték – magyarázta Tóth Lívia, az iskola vezetője. – A hírrel és a tudósítással kezdtük, amit a Magyar Szó újságírói, Kókai Péter és Tőke János dolgoztak fel, majd az interjúról és interjúkészítésről szintén a Magyar Szó újságírója, Máriás Endre tartott előadást. A jegyzetről jómagam beszéltem nekik, a riportról pedig Klemm József, az Újvidéki Rádió igazgatója tartott előadást. Mivel a résztvevőknek idén is kötelezően el kellett készíteniük egy-egy jegyzetet és egy-egy interjút, az utolsó napon Kaszás Angéla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet lektora nézte át a leadott írásokat, aki a szövegek gondozása mellett nyelvhelyességi és helyesírási tanácsokat is adott a fiataloknak. Közben volt egy hajókirándulásunk a Tiszán, fölmentünk a Zentai Csata Emlékkilátóba, megtekintettük a Bolyai Filmműhely bemutatkozóját, a zentai KEX Egyesület előadását, és könyvbemutatót is tartottunk, amelynek során az én nemrég megjelent Varázspálca nélkül című kötetemet mutattuk be: mivel annak megjelenését a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör is támogatta, fontosnak tartottuk, hogy itt, a faluban is megismerkedhessen vele a közönség, ugyanis ezek a kísérőprogramok minden évben nyilvánosak.

Kérdésünkre, hogy a tábor ideje alatt mennyiben volt lehetőségük a résztvevőknek arra, hogy egy-egy témában komolyabban is elmélyedjenek, a fő szervező kifejtette: mivel a tábor mindössze öt napig tartott, ráadásul nagyon gazdag volt a program, nagyon nehéz volt elmélyedniük egy-egy témában. A korábbi évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy azok az interjúk, amelyeket a résztvevőknek a tábor végéig kell elkészíteniük, általában eléggé rövidek, és esetenként nem is annyira alaposak, mint amilyeneknek lenniük kellene, ami szerinte elsősorban azzal magyarázható, hogy a fiataloknak nem áll rendelkezésükre elegendő idő az elkészítésükre. Ennek ellenére minden évben születnek nagyon szép és értékes írások is.
Azon kérdésünkre, hogy a tapasztalataik alapján az újságíró-iskola résztvevői milyen arányban kapnak kedvet ahhoz, hogy később komolyabban is elkezdjenek újságírással foglalkozni, Tóth Lívia elmondta:

– Az idei már a tizennegyedik nyári újságíró-iskola volt, és bár a jelenlegi újságírók között jó néhányan vannak olyanok, akik korábban megfordultak itt, ennek ellenére azt kell mondanom, hogy elég nagy a lemorzsolódás. Lehet, hogy a későbbiek során foglalkoznak újságírással, ha például középiskolásokként vagy egyetemistákként bekapcsolódnak valamelyik szerkesztőség munkájába, de nem választják olyan arányban ezt a hivatást, mint ahogyan azt gondolhatnánk. Azt viszont mindenképpen hangsúlyozni szeretném, hogy gyakran érkeznek olyanok is, akik már valamelyik szerkesztőségben dolgoznak, ám úgy érzik, hogy ott nincs, aki foglalkozzon velük, vagy olyan tanulmányokat folytattak, amelyek távol állnak az újságírástól, és pontosan azért jönnek el, hogy megkapják azt az alapot, amelyre a munkájuk során támaszkodhatnak – magyarázta Tóth Lívia.

A fő szervező a jövőre vonatkozó elképzelések kapcsán elmondta, mivel jövőre lesz tizenöt éves az újságíró-iskola, abban bíznak, hogy a megszervezése nem ütközik majd akadályba. Hozzátette: az ehhez szükséges anyagi források előteremtése elsősorban a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör feladata.
– Mivel az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy egyre fiatalabbak a jelentkezők, lehet, hogy fölül kell majd vizsgálnunk azt az elképzelésünket, miszerint elsősorban a középiskolások jelentkezését várjuk, hiszen az általános iskolások közül is egyre többen érdeklődnek az újságírás iránt. Nagyon jó lenne ugyanakkor az is, ha a jövőben el tudnánk érni, hogy párhuzamosan foglalkozhassunk a kezdőkkel és a haladókkal, más-más programot szervezve számukra, ám ezen elképzelések megvalósíthatósága elsősorban az anyagi lehetőségektől függ majd – hangsúlyozta a Bánáti Újság nyári újságíró-iskolájának vezetője.

 

Szerző (Forrás)
M.E. , Magyar Szó
Többi hír