You are here

Koncertek, főzőverseny, sportvetélkedők - kétnapos rendezvénysorozattal készültek a tornyosiak az új kenyér ünnepére.

Szombaton délután ínycsiklandozó illatok lengték be a tornyosi művelődési ház udvarát, ugyanis megkezdődött a hagyományos sertéspörkölt-főző verseny. Pálity Ernesztina arról mesélt, hogy kitől tanult főzni, valamint, hogy mi a jó sertéspörkölt titka: „Az anyukám hagyományosan csak sóval, borssal és paprikával fűszerezett. Mi így szoktuk meg. A disznótoros hagyományos paprikást nem tésztával tálaljuk, hanem krumplit teszek hozzá.”

A főzőversenyen közel 30 csapat vett részt. A zsüri ezúttal nem csak értékelt, de tanácsokat is adott. „Az elsődleges tanács, hogy fehéren kellene főzni a pörköltet. Tudni kell ugyanis, hogy a paprika ötven perc után keseredik, a pörkölt viszont két óráig is fől. Amennyiben beleteszik a hagymára a paprikát, mire megfő, keserű lesz” - mondta Dér János magyarországi zsűritag.

A szervezők nem csak a felnőttekre, hanem a gyerekekre is gondoltak. Ugrálóvár és trambulin várta a fiatalabb generációt. A kétnapos rendezvénysorozatra Tornyos testvértelepüléseinek képviselői is ellátogattak. Kis Bicskei Árpád szerint a hagyományok megtartása mindentől fontosabb. A helyiek nemzeti összetartozásként fogják fel ezt az ünnepet - hangsúlyozta az eseményen a tornyosi helyi közösség elnöke.

A rendezvénysorozat első napján a legjobb sertéspörkölt mellett a legjobb pálinkát, valamint kalácsot is díjazták.

 

Szerző: 
Pannon RTV