Ugrás a tartalomra

Az MNT szorosabb együttműködést tervez az iskolákkal

Szorosabbá kell tenni az oktatási intézményekkel az együttműködést – ezt a célt tűzték ki a Magyar Nemzeti Tanács illetékesei ma délutáni adai és moholi látogatásuk során. Az MNT képviselői előbb az adai Műszaki Iskolában ismerkedtek meg az intézmény munkájával, majd a moholi Közösségi Házban kerekasztal-megbeszélésen vettek részt a községi oktatási intézmények és civil szervezetek illetékeseivel.    

Az adai Műszaki Iskola tanműhelyével ismerkedtek meg az MNT illetékesei, Hajnal Jenő, Jerasz Anikó és Perpauer Attila. Az intézményben az elméleti oktatás mellett kiemelt szerepet kap a gyakorlati képzés is.

Gilice Hilda, igazgató, Műszaki Iskola, Ada: „Iskolánknak háromszázhetvenöt tanulója van, négyéves technikusi képzés, illetve hároméves szakképzés folyik jelenleg iskolánkban. Egy tagozat van, ahol hároméves szakképzés folyik, CNC-gépek marósa és jelenleg autószerelő, de tervezzük a piaci igényekkel összhangban a CNC-gépek esztergályosa szak bevezetését, amire a minisztérium megadta az engedélyt.”

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint az adai Műszaki Iskolában példaértékű munka folyik. A jövőben szorosabbá szeretnék tenni az együttműködést az intézménnyel. További célokat is megfogalmaznak majd.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Hogyan tudunk egy olyan modellt kialakítani, amely a vállalatok és az iskola közötti együttműködésnek máshol is hasznosító elvét tudja felmutatni, és hogyan tudunk olyan feltételeket teremteni a következő években, amelyek úgy erősítik meg a Tisza menti oktatási hálózatot, hogy az a vajdasági magyarság minden kisebb közösségének is hasznára lehet.”

A moholi kerekasztal-megbeszélésen az Ada községbeli oktatási intézmények vezetői ismertették a legégetőbb problémákat. Szerintük a legfontosabb a környezetnyelv-oktatás hatékonyabbá tétele. Erre rövidesen megoldás születik majd, ugyanis néhány hónapja munkacsoport alakult az új standardok kidolgozására.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Három kategóriára bontották a szerb mint környezetnyelv tanítását az elkövetkezőkben, tehát a homogén, a nem homogén és azok a nyelvcsaládok részére fogják kidolgozni a szerb mint környezetnyelv programját, illetve tantervét, akik a legközelebb állnak a szerb nyelvhez.”

Ada azon kevés vajdasági község közé tartozik, ahol az előzetes adatok szerint idén szeptemberben többen indulnak majd első osztályba, mint tavaly.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír