Ugrás a tartalomra

Az IPARD-pályázatokat ismertették Temerinben

Az Ifjúsági Otthonban a helyi gazdák az európai uniós mezőgazdaság-fejlesztési pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókon kívül a köztársasági és tartományi támogatásokról is tájékozódhattak.

Az IPARD európai uniós mezőgazdasági támogatásokra az első pályázatokat a múlt év végén írták ki Szerbiában. Nagy Miklós pályázatíró szerint a pályázáshoz szükséges földterületek tekintetében az IPARD-pályázatokat a vajdasági gazdákra szabták.

Szinkron Nagy Miklós, pályázatíró, közgazdász, Temerin: „A minimális területek, amelyek szükségesek a pályázáshoz, az egyértelműen a vajdasági birtokméret, gazdaságméretnek kedveznek.”

Az IPARD-pályázatok nyomán egy új pályázási rendszer alakul ki Szerbiában. A köztársasági és tartományi pályázatok ugyanis ezután igyekeznek azokat a kisgazdákat megcélozni, akik nem tudnak megfelelni az IPARD-pályázatok támasztotta követelményeknek.

Molnár Viktor, igazgatóhelyettes, Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap: „Gyakorlatilag a kisebb és közepes termelők maradnak vagy úgymond lehetőséget kapnak a hazai szinteken, míg a nagyobb volumenű beruházások azok az IPARD-pályázatokon lesznek elérhetőek.” Az IPARD-dal kapcsolatban jó hír, hogy a következő három évben folyamatosan jelennek meg az újabbnál-újabb pályázatok - szögezte le Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő. Hozzátette: „Ami a pályázatot illeti, azt kell hogy mondjam, hogy a 2017-es termelési év az egy rossz termelési év volt a szárazság miatt, így lehet, hogy kevesebben tudnak majd pályázni, de ami nagyon-nagyon jó, az, hogy ez az IPARD az elkövetkező három évben működni fog.”

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége szervezte tájékoztató körút célja, hogy értesítsék a gazdákat a pályázási lehetőségekről. Ezenkívül a mezőgazdasági minisztérium honlapján és a pályázatíró irodákban is részletes tájékoztatást kaphatnak a termelők a pályázatokról.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír