Ugrás a tartalomra

Az idősek világnapján

A városháza előcsarnokában standokkal várták Szabadka idős polgárait

Október 1-jén, az idősek világnapja alkalmából a városháza előcsarnokában több intézmény és civil szervezet állított fel standot, ahol az idősek tájékozódhattak azokról a szolgáltatásokról, programokról, melyek őket érintik, érdekelhetik.

Az ENSZ 1991-ben jelölte ki ezt a napot, és feladatul tűzte ki, hogy ezen a napon emlékezzenek meg az idősekről és problémáikról, továbbá különféle rendezvényekkel segítsenek az időseknek bekapcsolódni a közösségbe és a társadalom hasznos tagjává tenni őket.

Ric Gábor, a Caritas Szabadka koordinátora elmondta, Szabadkán 2008-ban ünnepelték meg először ezt a napot, azzal a céllal, hogy minden olyan szervezetet bekapcsoljanak, melyek valamit nyújtani tudnak az idősek részére.

– Azok az intézmények, szervezetek vannak ma itt jelen, melyek szolgáltatásaikkal segíteni tudnak abban, hogy az idősek minél tovább saját otthonaikban élhessenek, közösségbe tudjanak járni, illetve programokat szerveznek számukra.

Ezen a napon jelen van a Vöröskereszt, a Gerontológiai Központ, a Közegészségügyi Intézet, a Szociális Védelmi Központ, a városi nyugdíjas-egyesület, a Szabadkai Egészségház és természetesen a Caritas.

Ezek a standokon kívül kedvcsinálóként különféle kreatív műhelyek is bemutatkoztak, melyekhez bátran lehet csatlakozni a jövőben, illetve szerveztünk vérnyomás, vércukorszint és koleszterinszint-mérést is – tudtuk meg Ric Gábortól. Hozzátette, elégedett az érdeklődés mértékével, hiszen minden évben háromszáz és ötszáz között van a látogatók száma.

A rendezvényt Csengeri Attila, a város egészségüggyel megbízott tanácsosa nyitotta meg. Reményét fejezte ki, hogy ez a néhány óra megmutatja, hogy a város törődik idős polgáraival is.

– Szabadka egy jó gerontoklub-hálózattal dicsekedhet, melyet jelenleg tizennégy klub alkot, és törődik az idősekkel, akiket a leginkább érint a gazdasági válság és a társadalmi változások.

Társadalmunk egyre inkább elöregszik, és helyi szinten nem mondhatunk le mindarról a tudásról és tapasztalatról, mellyel az idősek rendelkeznek, és feladatunk, hogy az idős polgárainkat minél inkább bekapcsoljuk a közösségbe.

A helyi önkormányzat továbbra is szervezni fog olyan megmozdulásokat, melyek iránt nagy az érdeklődés, mint például az egészségbazár, és bár az időseink lehetőségei igen széleskörűek, nem jelenti azt, hogy nem lehet még többet tenni értük – mondta Csengeri.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, s.l
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen