Ugrás a tartalomra

Az Európa Tanács megfigyelő bizottsága Vajdaságban

Újvidék - Vajdaság helyzetéről és a kisebbségi jogok érvényesítéséről folytatott megbeszélést a tartományi vezetőkkel az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének megfigyelő bizottsága.

Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke elmondta, hogy az itteni hatalom mindent megtett a finanszírozást tartósan rendező törvény meghozása érdekében, amely már hat éve késik. Kidolgozta az irányelveket, amelyek alapján megkezdődhet a párbeszéd a köztársasággal, de választ még nem kapott.

Rövidtávú megoldásként a tartományi képviselőház az itteni kormány indítványára elfogadta az ország jövő évi költségvetésére tett módosítási javaslatokat. Ezek révén Vajdaság megkaphatja az alkotmány szerint neki járó 7 százalékot az államkasszából – mondta Pásztor István.

Bojan Pajtić tartományi kormányfő kiemelte, hogy a kisebbségi jogokat magas szinten érvényesítik a művelődésben, az oktatásban, a tájékoztatásban és a hivatalos nyelvhasználatban. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a Vajdasági Rádió és Televízió finanszírozásának kérdésére. A pénzelés körüli bizonytalanság veszélyezteti a kisebbségi nyelvű tájékoztatást is – mondta a tartományi kormányfő.

 

Szerző (Forrás)
RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen