Ugrás a tartalomra

Az államalapító királyunkat ünnepeltük

Magyarkanizsán, Moholon és Törökkanizsán is ünnepséget tartottak Szent István napja alkalmából

Magyarkanizsán a Szent István-nap és Újkenyér-ünnep vasárnap délutáni programja a községbeli művelődési egyesületek fellépésével kezdődött. A népzenei műsorban föllépett a helybeli Cifraszűr vegyes kórus, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Oromról és az Adorján Művelődési Egyesület. A folytatásban a néptáncos gyermekek foglalták el a színpadot, akik a helybeliek mellett Tóthfaluból, Adorjánról, Völgyesről, Martonosról, Kispiacról, Oromhegyesről és Horgosról érkeztek.

A program folytatásában kihirdették a legszebb kenyér verseny díjazottjait, akik három kategóriában versengtek. A magánszemélyek közül Zsoldos Attila alkotása nyerte el a bizottság tetszését, a civil szervezetek közül az Eupoint, a pékek kategóriájában pedig a Braća 4 pékség kenyérsütő mestere vehette át a serleget.

Az új kenyeret a pódiumon megáldották a magyarkanizsai egyházfők, majd Fejsztámer Róbert polgármester két nyelven köszöntötte a polgárokat. Beszélt Szent István érdemeiről, az országépítésről, amelynek az volt a célja, hogy otthont teremtsen a nemzet számára. Egy olyan otthont, amely biztonságot ad, amely megvéd a támadásoktól, s amely a fejlődésre, gyarapodásra is lehetőséget ad. Szólt arról, hogy első királyunk a hagyománytisztelet és a fiatalos lendület ötvözetét képviseli, amit a községi vezetőség is igyekszik alkalmazni a mostani időszakban.

– A kenyér tisztelete pedig egyben mások munkájának tiszteletét is jelenti, ezért fontos, hogy gyermekeink is megtanulják értékelni – mondta egyebek mellett Fejsztámer Róbert.

Az ünnepségen két magyarországi sztárfellépő koncertjét is meghallgathatták az érdeklődők, Tolvai Reni a kora esti órákban lépett föl, Geszti Péter és csapata pedig este szórakoztatta a közönséget. Az ünnepség látványos tűzijátékkal zárult.

A szervező, Magyarkanizsa önkormányzata a rendezvénnyel maradandó élményt nyújtott a helyi és az idelátogató polgároknak.

Moholon két ünnepséget tartottak szombat délelőtt az államalapító magyar király szobránál, a Szent György-templom kertjében. A szentmise előtt a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete, a Csobolyó Művelődési Egyesület és a moholi plébánia tartotta meg ünnepségét, majd a mise után a községi önkormányzat, a Szarvas Gábor Könyvtár és a helyi Novak Radonić Általános Iskola.

Az első rendezvényen Világos Tibor, a VMSZ Ada községi elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük az Észak-bánáti körzet vezetőjét, Magyarország belgrádi nagykövetségének, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a pártoknak, az önkormányzatnak, a civil szervezeteknek és a közintézményeknek a képviselőit. Elmondta, hogy Moholon tíz éve áll Szent István király szobra, amely a legnagyobb a Délvidéken, és lehetővé teszi, hogy a magyarság méltóképpen megünnepelje államalapító királyát. Ezután Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője mondott ünnepi beszédet, amelyben Szent Istvánt, az államalapítót és a szentet méltatta. Kiemelte, hogy Szent István olyan modern uralkodója volt Magyarországnak ezer évvel ezelőtt, akire máig büszkék lehetünk. A rendezvényt az alkalmi művelődési műsor tette ünnepélyesebbé, amelyen Pajor Tímea, Nagy Nikolett és a moholi nyugdíjasok vegyes kórusa énekelt, illetve Hatala Andrea és Hajnal Orsolya szavalt.

Az ünnepség végén a résztvevők megkoszorúzták Szent István király szobrát. A belgrádi magyar nagykövetség képviseletében Szerencsés János konzul helyezett el koszorút a szobornál, a VMSZ részéről Pásztor Bálint, Kinka Erzsébet, Fehér László és Patyi Lajos, az MNT nevében Krizsán Vilmos koszorúzott. A Szerb Haladó Párt képviseletében Nikola Lukač, Stanka Mihajlov, Ürményi Ferenc rótta le tiszteletét. A Novak Radonić Általános Iskola részéről Snežana Došić és Orovec Valéria, a Csobolyó ME nevében Bartusz Valéria és Kovács Katalin, a Pro Communitas civil szervezet képviseletében Bálint Ferenc, az Arany Kezek civil szervezet nevében Sinka Irén és Lajkó Mária, a VMDP képviseletében Györe Béla helyezte el a tisztelet virágait. A VMSZ községi szervezete részéről Világos Tibor, Illés Veronika és Tóth Béla koszorúzott.

A koszorúzási ünnepség után Mester Dániel moholi plébános mutatott be ünnepi szentmisét a helyi katolikus templomban.

A második megemlékezésen Szerencsés János konzul mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy augusztus 20. az egyik legrégebbi magyar ünnep, Szent István király napja, a keresztény államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Ezen a napon Szent István királyra és azokra a magyarokra is emlékezünk, akik elszántan védték a magyar államiságot.

A rendezvényt a Novak Radonić-iskola diákjainak alkalmi művelődési műsora tette ünnepélyesebbé, amelyen szavalattal és énekkel lépett fel Komjáti Róbert, Kiss Anikó, Matkovity Márk és Berec Blanka.

A rendezvény végén az ünneplők megkoszorúzták az államalapító magyar király szobrát. Szerencsés János mellett az adai önkormányzat nevében Zoran Dragin polgármester-helyettes, Urbán Mónika polgármesteri tanácsadó és Tóbiás József, a községi tanács tagja koszorúzott. A könyvár részéről Csonka Áron és Viszmeg Adriána, valamint a VMDK nevében Kalmár Gábor és Komjáti Márta helyezett el koszorút.

Törökkanizsán kenyérszenteléssel és gazdag műsorral köszöntötték az ünnepet. Vasárnap késő délután felvonulással és kézművesvásárral kezdődött a községháza előtti téren kilencedik alkalommal megtartott ünnepség. A helybeli Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében a műsorban fellépő kórusok, táncosok, zenészek és a többi részvevő gyalog, fiákeren és lóháton vonult a Tisza partján felállított színpadhoz.

A felvonulás után a Szent György-templomban Sóti János plébános szentmise keretében megáldotta és megszentelte az idei búzából sütött kenyeret. Az ünnepség részvevőit Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte, majd megszegte az új kenyeret. A négybe vágott kenyérből egy-egy negyedet a lovas felvonulóknak, a törökkanizsai ifjúságnak, a Branislav Nušić Könyvtár igazgatójának, az egy hónappal ezelőtt igazgatónak kinevezett Romhányi Gabriellának ajánlott föl. Személyében a könyvtár történetének első magyar ajkú vezetőjét tisztelhetjük. A negyedik szelet kenyeret a Kéknefelejcs Hagyományápoló Kör kapta, amelynek lelkes tagjai gondját viselik a Hagyományok Házának, amelyet anyaországi támogatással a közelmúltban sikerült megvásárolni.

Az ünnepi műsorban felléptek a helybeli Tiszagyöngye csoportjai, az esti program vendég fellépői között pedig bemutatkozott a Deszki Népdalkör, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület Őszirózsa csoportja és a magyarkanizsai Cifraszűr népdalkórus.

Szerző (Forrás)
ger , csin , L.A., Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen