Ugrás a tartalomra

Az '56-os forradalom hőseire emlékeztek Zentán

Dr. Rajki Márton, a zentai származású, mártírhalált halt ügyvéd emléktáblájánál tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei előtt Zentán.

Dr. Rajki Mártont a forradalomban folytatott tevékenységei miatt 1959. július 30-án végezték ki. A mártírhalált halt ügyvédről Juhász Lassú Kornélia könyvtáros tartott emlékbeszédet a márványtábla előtt.

Juhász Lassú Kornélia, könyvtáros, Városi Könyvtár, Zenta: „Minden év október 23-a tájékán megemlékezünk arról az ügyvédről, aki zentai születésű, zentai származású, de már igen korán, fiatalon elkerült Budapestre, ahol részt vett, tevékeny részese volt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc október végi, november eleji eseményeinek.”

Elhelyezték a kegyelet virágait Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak és Zenta község önkormányzatának képviselői, valamint a helyi pártok és civil szervezetek. (...)

A Művelődési Ház színháztermében először Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott beszédet. „Számunkra nagyon fontos, a megemlékezésen kívül a tanúság is, hogy tanuljunk ’56 eseményeiből, az ’56-os hősök kiállásából, és az ’56-os egység, ami akkor az országot jellemezte, hiszen a diákok a munkásokkal, a fővárosiak a vidékiekkel tudtak egyesülni, együtt harcolni a magyar szabadságharcért, a szebb jövőért.”

A forradalom eseményeire és fontosságára hívta fel a figyelmet beszédében Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. „A diktatúra, az elnyomás ellen lázadt fel a magyarság. Sajnos vérbe fojtották. Nagyon rövid ideig tartott ez a szabad pillanat. Emléke, hitele, üzenete pedig azt hiszem, hogy máig üzen nekünk, nem csak a mának, hanem a jövőnek is.”

A műsorban közreműködött Andrássy Frigyes és felesége Krisztina 56-os Hűség a Hazához Érdemkereszt-díjas zeneszerzők, a Magyar Állami Operaház címzetes magánénekesei.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír