You are here

A VMSZ és a VMDP közös szervezésében koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek Topolyán az 1944–45-ös partizán megtorlás ártatlan áldozataira.

A magyar himnusz felcsendülésével és szavalattal kezdődött a megemlékezés a megtorlás áldozatainak emlékművénél, a topolyai Nyugati Temetőben. Ft. Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes vezetésével a jelenlevők közösen imádkoztak az áldozatok lelki üdvéért. Az eddigi kutatások 250 fő eltűnéséről számolnak be, melyből közel hetven személyt tudtak azonosítani. A vérzivataros időknek soha nem szabad megismétlődnie – emelte ki Kovács László, a VMDP Topolya–Kishegyes körzeti szervezetének elnöke. Kovács László, elnök, VMDP Topolya–Kishegyes körzeti szervezet: „1944–45-ben, tehát a magyar közigazgatás, a honvédség kivonulása után, a szovjet hadsereg bevonult, és ezzel együtt bejöttek a partizánok, és tisztogatásba kezdtek egész Délvidéken, sajnos Topolyán is. Azért emlékezünk november 14-én, mert 14-én éjjel vittek el legtöbb embert, de előtte és utána is.”

A kilencvenes évek elejéig nem lehetett beszélni a történtekről. A kutatások úttörői Teleki Júlia, Matuska Márton, Mojzes Antal voltak. Mára a politikum is felismerte, hogy az igazi megbékélés csak az emlékezésen keresztül történhet meg, és ebben a VMSZ jelentős szerepet játszott – emelte ki Tomik Nimród történész, a VMSZ topolyai helyi szervezetének elnöke. „Ez a 25-30 év alatt úgy gondolom, hogy nagyon sok dolgot sikerült elérni, elsősorban azt, hogy meg kellett változtatni szerb részről azt a korábban iskolában tanult anyagot, dolgokat, hogy a partizánok nemcsak hőstetteket hajtottak végre, hanem olyan dolgok is fűződnek a nevükhöz, illetve hozzájuk, amire kevésbé lehetnek büszkék.”

Az MNT, a VMSZ és a VMDP körzeti és helyi szervezete, a VMSZ női és nyugdíjas fóruma, az önkormányzat, a helyi közösség, a Nagyapáti Kukac Péter Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, a Vox Humana Emberbaráti Szervezet képviselői koszorúzással rótták le kegyeletüket. A topolyai városi parkban, a teniszpályánál található jelöletlen tömegsírnál gyertyagyújtással emlékeztek az ártatlan áldozatokra.

 

 

Szerző: 
Pannon RTV