Ugrás a tartalomra

Átrendeződés Magyarcsernyén (is)

Egy év alatt már harmadik polgármestere van a határ menti községnek

A szerb–román határ közelében fekvő szerbcsernyei Kastélyban (száz méterre az EU-tól) tartott pénteken sajtótájékoztatót a magyarcsernyei község új vezetősége, amelyet a képviselő-testület legutóbbi ülése után a Szerb Haladó Párt és a Szerbia Egyesült Régiói irányít, szűk többséggel (13:12). Az ellenzéket ezentúl a Szerbiai Szocialista Párt, a Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség képezi. Új összetételben dolgozik a községi tanács is.

Az egy évvel ezelőtti választások után az első személycsere a 12,5 ezer lakosú magyarcsernyei község vezetőségében tavaly októberében történt, miután hivatali visszaélés gyanúja miatt letartóztatták Pera Milankov (DP) polgármestert, aki mindmáig vizsgálati fogságban van. Helyére Mile Todorov-Štuka (SZSZP) került. De csakhamar nézetkülönbség alakult ki a haladók és a szocialisták között, így ő sem maradt fél évnél hosszabb időre a község élén.

A helyi parlament ülése után Danica Stričević (SZHP) irodalomtanár, a községi képviselő-testület korábbi elnöke lett az új polgármester. Szerinte az átrendeződésre elsősorban azért került sor, mert a községi adminisztráció, az addigi polgármesterrel az élen, nem dolgozott kellő eredményességgel. Mint mondja, az új községi hatolom egyik alapvető feladata a fiatalok otthontartása (a község lakossága néhány évtized alatt megfeleződött), amit csak beruházások és új munkahelyek megnyitásával lehet megtenni.

– Természetesen nem könnyű továbblépni a múlt hónapokban történtek után, de tekintettel arra, hogy jó csapatunk van, készek vagyunk arra, hogy dolgozzunk a község jobbulása érdekében. A legnehezebb feladat az, hogy a fiatalokat megtartsuk a falvainkban. Ezért az új hatalom legfontosabb célja az új beruházások megvalósítása, mert az embereknek elfogyott a türelme, nincs több várakozási idő. Ennek érdekében készek vagyunk a tárgyalásokra és az együttműködésre mindegyik ellenzéki párttal. Már folynak a tárgyalások a VMSZ-szel – nyilatkozta az új polgármester.

Dragiša Latinović, a polgármester beruházásokkal megbízott tanácsadója (SZER) szerint az átrendezésre azért került sor, mert a változás nagyon kellett, új emberekkel, új ötletekkel. Mint mondta, máris folyamatban van egy új beruházás megvalósítása. A befektető egy szomszédos ország lesz (amelynek nevét egyelőre nem árulta el), amely Szerbcsernyén autóalkatrész-gyártó üzemet akar nyitni, amelyben majd 120 munkahelyet nyitnak. Ez sokat jelentene a fejletlen községnek.

Cvijan Milošević (SZHP) polgármester-helyettes szerint szükség volt a változásra, és ez bebizonyosodik majd a községi képviselő-testület soron következő ülésén. Bejelentette, hogy Agrar néven új közvállalatot alapítanak, amelynek egyik első feladata egy községi pékség létrehozása lesz (a kenyeret jelenleg Törökbecséről, Bégaszentgyörgyről, Nagybecskerekről, Nagykikindáról szállítják). Az új közvállalat másik feladata pedig az lesz, hogy megtalálja a módját a Vojvoda Stepa-i, 150 hektáros gyümölcsös termékeinek a feldolgozására.

Az új hatalom azt is bejelentette, hogy rendet teremt a község kommunális közvállalatában, amelynek 4,5 millió dináros vesztesége és 12 millió dináros megfizetetlen kinnlevősége van. A község költségvetése 48 millió dinár, ami nem is kevés. Az új vezetőség szerint tehát nem pénzhiány miatt került súlyos helyzetbe az EU-val határos község.

Juhász Attila (VMSZ): Nem volt érdemi tárgyalás

Juhász Attila tartományi képviselő, a VMSZ magyarcsernyei községi szervezetének elnöke tegnap nem cáfolta, hogy volt már megkeresés az új hatalmi többség részéről, de mint hangsúlyozta: a VMSZ nem bocsátkozott érdemi tárgyalásokba. Mert, mint mondja, a magyar párt nem vett részt az eddigi hatalmi koalíció szétzúzásában sem, amelyből kirekesztették a VMSZ-t. Másrészt, a község korábbi polgármestere kétségbe vonja a községi képviselő-testület legutóbbi ülésének a hitelességét, és ezért bírósághoz fordult. Ezért a VMSZ csak akkor kezd érdemi tárgyalásokat, ha bebizonyosodik, hogy törvényes volt a kkt legutóbbi ülése.

 

Szerző (Forrás)
Kecskés István, Magyar Szó
Többi hír