Ugrás a tartalomra

Átadták Topolyán a Pro Urbe és a Nagyapáti Kukac Péter díjat

Mária Bertilla nővér és a Bethesda Szeretetszolgálat kapta Topolya legrangosabb elismerését, a Pro Urbe díjat, melyet a Községi Képviselő-testület ünnepi díszülésén adtak át Topolya napja, szeptember 15-e alkalmából. Pulai Árpád, szenttamási textilművész kapta idén a Nagyapáti Kukac Péter díjat és egyben megnyílt az alkotó kiállítása is a Művelődési Házban.

Szentmisével kezdődött a szeptember 15-i városnapi ünnepség a Sarlósboldogasszony római katolikus templomban, amelyen Kislinder Gábor, polgármester, az önkormányzat és a testvértelepülések küldöttségei is részt vettek.

A városnap keretében átadták a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat, amelyet a zsűri Pulai Árpád textilművésznek ítélt oda. Ninkov Kovacsev Olga, zsűritag: „Pulai Árpád egy nemezelőművész. A nemezt itt Vajdaságban ismerik már évszázadok óta. Ez nagyon érdekes találkozása egy kortárs fiatal művésznek egy ősi technikával.”

A topolyai Művelődési Ház kiállítótermében megnyílt a díjazott kiállítása is. Pulai Árpád, textilművész: „A munkáim leginkább az emberi szükségletekről szólnak, magának a társadalomnak a szocializálódásáról. Ezek mind olyan elemek, amelyeket különbözőképpen lehet értelmezni.”

Saša Srdić, a KKT elnöke és Kislinder Gábor polgármester köszöntötte a köztársasági, tartományi és önkormányzati tisztségviselőket és a testvértelepülések küldöttségét a Topolya napja alkalmából megtartott ünnepi díszülésen, melyen kiosztották a város elismeréseit.

Radics Ilona, szerzetesi nevén Mária Bertilla nővér 66 éve áll Isten és az emberek szolgálatában. A pasztorációban, a közösségben és az oktatásban kifejtett áldozatos munkájáért részesült Pro Urbe díjban. Mária Bertilla nővér, Topolya: „A jó Isten iránt való szeretetből választottam ezt a hivatást. Űgy gondoltam, hogy az életemet a jó Istennek és az embereknek szentelem .”

A 14 éve működő Bethesda Szeretetszolgálat szintén Pro Urbe díjat kapott. Cipó Rózsa, igazgató, Bethesda Szeretetszolgálat, Topolya: „A Bethesda Szeretetszolgálat egy nagyon specifikus civil szervezet Topolya községben. Egyedülállóan működteti a civil szektor keretében fogyatékossággal élők napközi otthonát és tulajdonképpen ilyen formában egyedüli szervezet, amely a fogyatékossággal élőkkel foglalkozik.”

Topolya Plakettjét kapta az Arcus Környezetvédő Egyesület, a gunarasi Tűzoltó Egyesület, valamint a Tó Környezetvédő Sporthorgász Egyesület. Polgármesteri köszönőlevélben részesült Nikolovics Elza, Szabó Anikó és Žarko Pribaković.

Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „Ha a Pro Urbe díjakról és a díjakról beszélünk, akkor valóban az emberi munka, a hosszú idők munkájának az eredményeit próbáltuk összehozni. Természetesen ezt mérlegre tenni nem lehet. Jó, hogy olyan embereket tudunk javasolni, megbeszélni, kitüntetni, akik mindent megtesznek a közösségért, a közösségért élnek.”

A díszülésen levetítették Topolya elmúlt évi beruházásairól, főbb eseményeiről szóló kisfilmet is. A helyi Cantus Firmus kamarakórus dalcsokrával tette ünnepélyessé a rendezvényt.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen