Ugrás a tartalomra

Aratóversenyt szerveztek Muzslyán

Az égiek kegyesek voltak ma a muzslyaiakhoz: a változékony idő ellenére húsz csapat mutatta be a hagyományos aratást egy helyi búzaföldön.

Az aratók a napokban elsősorban az eget kémlelik. A muzslyai aratóversenyre sok csapat az eső miatt nem jött el. A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székháza előtt kultúrműsorral kezdődött a rendezvény, majd a résztvevők kivonultak a muzslyai rétre. A verseny előtt a csapatok bemutatták a hagyományos aratási reggelit.

Nagy Magdolna, Székelykeve/Ausztrália: „A házilag elkészített kenyeret, a szalonnát, a túrót, a kolbászt, a paradicsomot, paprikát, napon savanyított uborkát, a töpörtyűt, a főt tojást, a kalácsokat és a süteményeket.”

Kalapis Sztoján plébános megszentelte a búzaföldet, megáldotta az új kenyeret és kezdődhetett a verseny, amelyet Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes nyitott meg.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „A tartományi mezőgazdasági titkárság évről-évre odafigyel ezekre az eseményekre és pályázat útján támogatja az ilyen hagyományos rendezvényeket.

Fölismertük azt, hogy ez a kis közösségeknek nagyon fontos. Úgy a hagyományaink ápolása szempontjából, mint a közösség összetartása szempontjából.”

Az idei aratóverseny legidősebb részvevője a 94 éves Nagy Gergő-József, aki 15 éves korában kezdett a családi gazdaságban dolgozni.

Nagy Gergő-József, Muzslya: „Június utolján, július elején kezdtük az aratást. Mert volt rozs, árpa, búza – utána jött a zab. Úgyhogy egymás után, sorba kellett csinálni. Kombájn nem volt, mind kézi, fizikai erővel kellett levágni.”

Eddig a búzának valamivel több, mint 60 százaléka került a tárolókba. Hattonnányi hektáronkénti átlagot jósolnak a szakemberek. A muzslyai réten remélhetőleg a jövő héten befejeződik az aratás.

Palatinus Ervin, tanácselnök, gazdálkodó, Muzslya: „Mint az előző években a búzatermésnek, különösen a muzslyai határban – megvan az átlaga. Azzal, hogy az idén ez a sok esőzés idézi azt, hogy a hektoliter esik, és azzal esik a súlya is a búzának. Tehát az idén lesz valószínűleg egy húsz százalék kilengés – lefelé a termésben.”

 

Közép-Bánátban az idén 56 ezer hektáron vetettek búzát, ami a korábbi évekhez képest 15 százalékkal több.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír