Ugrás a tartalomra

Aratóünnepséget tartottak Felsőhegyen

Szalonna, pálinka, kasza, népviselet – aratóünnepséget tartottak Felsőhegyen. A rendezvényen kaszát ragadott Magyarország és Szerbia mezőgazdasági államtitkára is. 

Új kenyér, kolbász, szalonna, tarhó, napon savanyított uborka – sorolja a zentagunarasi Bús Irén az aratóreggeli hozzávalóit. Hozzáteszi, még egy fontos eleme van a mezei étkezésnek: méghozzá a pálinka.

A felsőhegyi 53. aratóünnepen és a 12. Kárpát-medencei aratóünnepen a versenyzők többsége az idősebb generáció tagjai közül került ki. „Én négyéves koromban négy ökröt hajtottam” – meséli a 72 éves moholi Sótér Mihály.

Évek óta jár aratóversenyekre. Nagyon hiányolja a fiatalokat a rendezvényekről.

Felsőhegyen az első aratóversenyt 1960-ban szervezték meg. „Úgy kezdődött, mint egy ifjúsági rendezvény”– emlékeztetett Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere a verseny gyökereire.

„Ez egy komoly fizikai munka” – mondta Budai Gyula magyar parlamenti államtitkár, miután learatott egy rend búzát. „Most lehet értékelni azt a nagy munkát, amit a korabeli parasztok végeztek, amikor nem voltak ezek a modern kombájnok.”

Danilo Golubović szerb mezőgazdasági államtitkár is kaszát ragadott a felsőhegyi rendezvényen, ahol 41 csapat vett részt Magyarországról és Szerbiából.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír