Ugrás a tartalomra

Apa és lánya a vágtán

Bemutatjuk a Vajdasági Vágtán induló kishegyesi és bácsfeketehegyi lovast

A kishegyesi Cékus család neve ismerősen cseng lovaskörökben. Az édesapa, Árpád, és két lánya, Noémi, valamint Lenke aktívan lovagol, az édesanya, Jutka, pedig a helyi lovasklub alelnöke. Mondhatni, hogy Cékuséknál a főszerep a lóé, épp ezért nem meglepő, hogy ők képviselik Kishegyest és Bácsfeketehegyet az idei Vajdasági Vágtán.

Noémi az idén Bácsfeketehegy színeiben fog lovagolni, ami kapcsán röviden úgy fogalmazott, hogy édesanyja bácsfeketehegyi származású, ezért úgy érzi, hogy egy része oda tartozik. Már egészen kiskora óta lovagol, 4–5 évesen kezdte a nagyszülei pónijain. Különböző versenyeken 10 éves kora óta vesz részt, először amatőr galopp versenyekkel kezdte, majd később áttért a terepversenyekre. Nővére, Lenke volt az, aki belevezette ebbe a világba, s későbbiekben szép sikereket ért el: lovával, Fickóval 2016-ban országos bajnok lett. Noémi a jövőjét is a lovakhoz szeretné kötni, őszre külföldön fog részt venni egy lovasképzésen, a későbbiekben pedig saját vállalkozást szeretne, természetesen a lóhoz, lovagláshoz köthető profilban. A Vajdasági Vágtán tavaly vett részt először, és elmondása szerint nagyon más, mint a tereplovaglás.

– A vágtán rövid távon versenyzünk, míg a tereplovagláson a táv 40–50 kilométer. Épp ezért teljesen más felkészülést igényel. Tavaly vettem először részt, és sikerült kijutnom Budapestre, a Nemzeti Vágtára. Ott a középdöntőig jutottunk, amivel nagyon elégedett vagyok. Tavaly egy lóval indultam a vágtán és a tereplovagló versenyeken is, ami nem volt a legjobb megoldás. Idén egy új lóval indulok a vágtán, mondhatni egy „komolyabb” lóval, mint tavaly. Ő Hellboy, egy 5 éves angol félvér paripa. Vele tavaly november táján kezdtem el készülni, az intenzívebb edzések pedig januárban kezdődtek. Szerintem a ló nagyon jól fel lett készítve, minden képessége adott, hogy megnyerje ezt a futamot, bár ez több tényezőtől függ. Idén, a VI. Vajdasági Vágtán nagyon erős lesz a mezőny, talán Magyarországon sincsenek ilyen erős elővágták. Ettől függetlenül nem torpanunk meg, arra fogok törekedni, hogy a legjobb eredményt érjük el, és kijussunk Budapestre – mondta el Noémi.

Édesapja, Árpád, már jól ismeri a Vajdasági Vágtát, hiszen mind a haton ott volt. Azok közé a lovasok közé tartozik, akik felnőttként kezdtek lovagolni, de ennek ellenére a ló igazi szenvedélyévé vált. Saját bevallása szerint nemcsak az ő életében, hanem családjáéban is nagy szerepe van a lónak.

– Családösszekötő szerepe van a lónak: a lányaim, a feleségem és én is nagyon szeretjük a lovakat. Van egy istállónk, és a szabadidőnket itt töltjük el. Vállalkozó vagyok és munka után a lovainkra szánom az összes időmet, ami egyben stresszlevezetés is számomra  – mondta el.

Akárcsak Noémi, Árpád is új lóval indul a vágtán, igaz, ő kényszerűségből, ami miatt az esélyei is csökkentek.

– Kishegyes színeiben nem úgy sikerült a felkészülés, ahogyan terveztem. Volt egy jobb lovam, ami már Budapesten is futott, nagyon szerettem volna vele indulni, de sérülés történt, és le kellett cserélni. Az új lovat meg kellett szoknom és a lónak is engem. A vágtára különleges felkészítés szükséges, viszont az új lóval csak másfél hónapja dolgozok együtt, ezért meg kellett gyorsítani a dolgokat. Sajnos, ez még így is nagyon kevés – számolt be Árpád, aki szerint a lova jól fog futni, de nagyon sok múlik azon, kivel kerül egy csoportba.

A kishegyesi lovas szerint hétvégén egy jó versenyre lehet számítani, ahol kiváló lovak és rutinos lovasok küzdenek meg egymással. Épp ezért nagy küzdelmekre lehet számítani.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto