You are here

Ünnepélyes keretek között írták alá az ösztöndíjszerződéseket a hiányszakmákat hallgató topolyai diákok az önkormányzatnál, a legjobb egyetemisták pedig egyszeri pénzjutalomban részesültek.

A község idén növelte a hallgatói ösztöndíjakra szánt keretet, így a tavalyihoz képest húsz százalékkal emelkedtek a juttatások.

A szociális munkás vagy okleveles szociológus hiányszakmának számít Topolyán. Farkas Berill szociális munka és szociálpolitika szakon tanul, így havi tízezer dináros támogatásban részesül. Farkas Berill, Topolya: „Mindenféleképpen nagyon sokat jelent ez a segítség, az utazás Belgrádba, vizsgabejelentések, ez mind pénzbe kerül, és mindenféleképpen Topolyán szeretnék elhelyezkedni a későbbiek során.”

A másik hiányszakma a fizikatanár vagy az okleveles fizikus. Az egyetem sok kiadással jár, ezért nagy segítség ez a támogatás – mondja Nagygellér Zita, aki orvosi fizika szakon tanul Újvidéken: „A természettudományi egyetem fizika karán járok erre a képzésre és ez nekem sokat számít, mivel tudom belőle finanszírozni a képzésemet, vizsgabejelentés, szemeszterhitelesítés, leutazások és különböző költségek, amelyekkel jár a képzés.”

Idén 96 hallgató kapott községi ösztöndíjat. Havi ötezer dinárt azok, akik elérték a 8-as tanulmányi átlagot. A hiányszakmát tanuló hét egyetemista havonta tízezer dináros juttatást kap tanulmányai befejezéséig. Idén az önkormányzat növelte a tanulmányi támogatásokra szánt keretet. Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „Növekedést láttunk elő, a négyezer dinár ötezer dináros lett mindegyik ösztöndíjas esetén, a hiányszakmáknál a kilencezer dinár tízezer dinár lett. Külön öröm számomra, hogy két színtiszta tízes tanuló, fejező volt jelen, akik külön jutalmat kaptak.”

Két topolyai hallgató tízes átlaggal fejezte be tanulmányait, ők harmincezer dináros egyszeri pénzjutalomban részesültek.

 

Szerző: 
Pannon RTV