Ugrás a tartalomra

1848/49-re emlékeztek Topolyán

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékére koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott Topolyán a Vajdasági Magyar Szövetség a nyugati temetőben.

Tomik Nimród történelemtanár fölvázolta a március 15-ei eseményeket. 1847 őszétől tekintette át a történéseket, a tizenkét pontot, Petőfi Sándor Nemzeti dalának keletkezését, a szabadságharc kimenetelét.

Egeresi Sándor tartományi képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy március 15-én vált igazán a magyar nép nemzetté. Az akkori értelmiséget összekovácsolta a forradalom, és irányt mutat most is, másfél évszázad távlatából, erősíti a nemzethez tartozás érzését, mondta Egeresi.

Petőfi Sándor Nemzeti dalának előadása után Fazekas Ferenc Tisza-menti főesperes mondott imát a hősökért.

A hősök sírjánál a Magyar Nemzeti Tanács nevében Náray Éva, a topolyai Önkormányzat nevében Kókai Mernyák Melinda polgármester asszony, a topolyai Helyi Közösség nevében Fábrik Anikó és Márkus Zoltán, a községi VMSZ nevében Szombathy Zoltán, a VMSZ topolyai helyi szervezete nevében Kislinder Gábor, a VMSZ Női Fóruma nevében pedig Paul Szikora Erzsébet és Prokec Valéria koszorúzott.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, G. H.
Többi hír