Ugrás a tartalomra

170 éve vívták meg a szabadságharc utolsó győztes csatáját Kishegyesen

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utolsó győztes délvidéki csatájára Guyon Richárd honvédtábornok mellszobránál emlékeztek a helyiek.

A forradalom és szabadságharc utolsó győztes csatája Kishegyesnél zajlott, amikor a Guyon Richárd vezette magyarok legyőzték Jelasics bán túlerőben lévő csapatát. Eredetileg a magyar csapatoknak kellett volna támadni, de Jelasics és katonái megindultak és így Guyon Richárd katonái kénytelenek voltak fegyvert ragadni - mesélte Virág Gábor helytörténész.

Guyon Richárd emlékére 2010-ben állítottak mellszobrot a Szent Anna templom melletti parkban. Sándor István  kishegyesi elnök (VMSZ) szavai szerint „a közösséget a történelme formálja”. A hegyesi csata a mai napig fontos a közösség számára, hiszen a múltból okulva kell a jövőbe tekintenünk - tette hozzá az eseményen a községi elnök.

A helyiek minden évben méltón emlékeznek meg a csatáról és az áldozatokról - hangsúlyozta Linka B. Gabriella. Az MNT Kulturális Bizottságának tagja azt is kiemelte, a közösségnek kötelessége tovább adni történelmét. „Gyerekeinkbe, unokáinkba, utódainkba tudatosítanunk kell, hogy a magyar nemzet tagjai, és a magyar nemzet történelmét tudniuk kell.”

A szoborpark fontosságát hangsúlyozta beszédében Juhász Bálint. A VMSZ elnökségi tagja kiemelte, a következő generációk is láthatják, kik azok a személyek, akik meghatározó szerepet játszanak a falu életében. „Remélem, hogy a szoborpark évszázadokig itt fog maradni. Mi pedig minden ilyen alkalommal köszönetet mondunk, mert a mi szabadságunkért harcoltak 170 évvel ezelőtt” - hangsúlyozta beszédében Juhász Bálint.

A Fokos zenekar alkalmi összeállítása zárta a megemlékezést. A kegyelet virágait Guyon Richárd szobránál helyezték el a résztvevők.
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír