Ugrás a tartalomra

135 éves Tiszakálmánfalva

Az egybegyűltek könyvbemutatóval, emléktáblák koszorúzásával és gazdag művelődési programmal emlékeztek Tisza Kálmánra, a falu alapítójára.

A 4000 lelket számláló közösséghez tartozó magyarság vendégül látta a testvértelepülés, Baks, valamint Csanytelek küldöttségét, valamint a szegedi Dankó Pista Dalkör tagjait is.

Magyar nyelvű általános iskola és jól működő művelődési egyesület is van a 135 éves Tiszakálmánfalván. Az évtizedek során történt beruházások azt eredményezik, hogy Újvidék peremvárosi települése a fiatalok számára is élhető - véli Balla Szabolcs középiskolás diák, aki ragaszkodik szülőföldjéhez. „Fontos az itt maradás. Itt születtünk és ősapáink, ősanyáink is itt születtek, itt éltek évszázadokon át, nélkülünk ez elveszne, nem maradna semmi.”

A művelődési élet közel két évtizede újra virágzik a faluban - mondják a helyiek. Az utóbbi hónapok sikereihez hozzájárul a Petőfi Sándor program ösztöndíjasának, Mitru Barbarának a tevékenysége is. „Megalakult egy ifjúsági csoport, ami a Varázslók nevet kapta. Ez a névválasztás különleges feladat volt számunkra, mivel pusztán a tenni akarásuk mosolyt csal mindenki arcára. Legyen vasárnap dél, vagy essen az eső, a fiatalok jönnek és teszik a dolgukat.”

Tisza Kálmán, egykori magyar miniszterelnök jóvoltából és adományából, már a kezdetekben gyors fejlődésnek indult a falu. Erre próbálnak építeni napjainkban is. Jelentős beruházások valósultak meg az elmúlt időszakban az agrárium területén - emelte ki Kiss Gyula, az újvidéki Városi Képviselő-testület tagja. „Jelen pillanatban a Prosperitati-nyertesek kiállítását mutatjuk be a földműves szövetkezetben. Hiszem, hogy az erős gazdasági támogatásal arra ösztönözzük a fiataljainkat, hogy itt maradjanak a faluban.”

A tiszakálmánfalvi közösség összefogásával mutat példát. Ezt pedig támogatni kell - nyilatkozta az eseményen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. „Nem is feladat ez, hanem egy fajta életforma, ezt lehet itt látni Tiszakálmánfalván, és nem csak az ünnep pillanatában, amikor a falu alapításának 135. évfordulóját ünnepeljük, hanem látszik ez a mindennapokban, a dolgos hétköznapokban is, hogy az itteni közösség tagjai tervezik, szervezik a jövőjüket.”

Az egész napos ünnepet könyvbemutatóval, emléktáblák koszorúzásával és gazdag művelődési programmal tették színessé. Az estet, emlékezve az első telepesek étkezési szokásaira, zsíros kenyérrel és kocsonyabállal zárták.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen