Ugrás a tartalomra

Zomborban indult útjára a külhoni kisiskolások éve programsorozat

Megkezdődött a külhoni kisiskolások évének programkörútja, amely a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével valósul meg Vajdaságban. Az iskolai foglalkozások célja egyebek mellett az, hogy felhívja a magyar szülők figyelmet a magyar nyelvű oktatásra. Az első képzés ma délelőtt, Zomborban volt. 

Játékos foglalkozások, szójátékok, találós kérdések, nevetés, tánc, zene és határtalan vidámság. Az óvodások után idén a kisiskolásokon a sor, 2013 róluk szól. Hétfőn első állomására, Zomborba érkezett a külhoni magyar kisiskolások éve programsorozat. A képzések helyszínéül a Testvériség Egység Általános Iskola szolgált, ahol a nebulók mellett a szülők, óvópedagógusok és tanítók is sokat tanulhattak, és szórakozva ismerhették meg a zene és a játékok varázslatos világát.

Magyarországról érkezett tanítók foglalkoztak a gyerekekkel. Hevér Kónya Andrea tanító: „Én azt gondolom, hogy a játék és a mese minden gyermeknek tökéletes.

Ha nyitott a gyerek, és megtaláljuk azt a jó kontaktust, amire egy mese tökéletesen alkalmas, akkor mindenre rávehető a gyerek és jól érzi magát. Itt mindenki vigyorogva ment el, nagyon bízom benne, hogy jól érezték magukat.”

A szórakozás mellett azonban nemesebb célokat is szolgálnak ezek a foglalkozások. Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke: „A magyar kormány hathatós segítségével helyszínenként több mint száz gyermekhez, pedagógusaikhoz és szüleikhez látogat el a programsorozat.

A résztvevők és a programszervezők is megerősítették, hogy egyáltalán nem megalapozott az az állítás, miszerint az anyanyelven való tanulással nehezebben boldogul a gyerek.”

Hajnal Virág, programfelelős, Nemzetpolitikai Államtitkárság: „Nagyon sok tévhit van azzal kapcsolatban, hogy nem tud majd boldogulni, ha anyanyelvi intézménybe jár, de nagyon sok kutatás bizonyítja azt, hogy a bizalmi környezet, amit a saját kultúra jelent, az serkenti a gyermekeket abban, hogy a gyermekek tehetségüket kibontakoztathassák.”

A két órán át tartó foglalkozás végén a Kolompos Együttes szórakoztatta a nebulókat. Hétfő délután a horvátországi Vörösmarton, kedden pedig Kórógyon találkoznak a határon túli kisiskolásokkal. Kedd délután Zágrábba, csütörtökön pedig a muravidéki Lendvára látogat el a külhoni kisiskolások éve programsorozat.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír