Ugrás a tartalomra

A zentai oktatási helyzettel ismerkedett a terepen Nyilas Mihály

Zenta község területén a magyar nyelv használatával nincsenek problémák, az oktatási intézmények esetében viszont folyamatos fejlesztésekre van szükség. Zentára látogatott ma Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár.

Nyilas Mihály zentai látogatása során előbb a zentai Városházán megtartott zártkörű megbeszélésen tájékozódott a községbeli oktatással, nyelvhasználattal és egyéb témákkal kapcsolatos kérdésekről, majd a Zentai Gimnázium épületébe látogatott. Az épületben működő oktatási intézmények vezetőivel egyéb témák mellett a fejlesztés lehetőségeiről is tárgyalt.

Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatója nyilatkozott: „A legfőbb fejlesztési terveink közé tartozik, hogy megőrizzük a tagozataink számát, tehát legalább öt tagozatot tudjunk nyitni a következő tanévben, kettőt szerb nyelven és hármat magyar nyelven, ezenkívül, hogy az épületet korszerűsítsük.”

Ezen célkitűzések megvalósítását az önkormányzat illetékesei is kiemelt fontosságúnak tartják. „Az oktatás irányába lesznek pályázatok felszerelések beszerzésére, de talán sikerül épületfelújításra is találni megoldásokat, azzal, hogy az idén szeretnénk ezeket a támogatásokat kiterjeszteni az óvodától kezdve egészen a középiskoláig, tehát hogy az egész oktatási palettát felölelje” – mondta el Ceglédi Rudolf polgármester.

Nyilas Mihály szerint a zentai középiskolák fejlesztése nemcsak Zenta község számára, hanem az egész régió számára rendkívüli jelentőséggel bír. „Nemcsak innen, ebből a községből kerülnek ki az említett iskolák diákjai, hanem az egész régióból, ebből a szempontból fontos az, hogy a tartomány továbbra is támogassa mind a négy középiskolát, de természetesen a helyi általános iskolát és az óvodát is.”

A tartományi titkár kifejtette, Zenta község területén a magyar nyelv használatával kapcsolatban nem tapasztalhatók problémák. A szerb nyelv mellett a magyar is hivatalos nyelvnek számít, a kétnyelvű táblák kihelyezésére irányuló projekt ugyanakkor a tervek szerint a jövőben is folytatódni fog a Tisza-parti településen.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen