Ugrás a tartalomra

Zenta: Szakmai továbbképzés óvodapedagógusok számára

A korai intervenció kérdései és néhány területe címmel szerveztek kétnapos szakmai továbbképzést a vajdasági magyar óvodapedagógusok számára a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a zentai Hófehérke Óvoda Bambi épületében.

A kétnapos továbbképzés ma délelőtti megnyitójának kezdetén Kopasz Ildikó, a zentai Hófehérke Óvoda igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket, majd a rendezvényt Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta, a Magyarország Kormánya és a Nemzetpolitikai Államtitkárság által életre hívott Kárpát-medencei óvodafejlesztési program már tavaly elkezdődött, és az óvodafejlesztés két síkon fut: az egyik az óvodaépületek felújítása és a felszerelésük megújítása, a másik pedig a humánerőforrás szakmai kompetenciáinak növelése, az óvodapedagógusok új ismeretekkel való felvértezése.

– Óvodákat építünk, épületeket újítunk fel, és a legtöbb helyen már elavult berendezéseket újra cseréljük. Az óvodák magyar játszósarkokkal gazdagodtak, amelyeket az óvodába járó gyerekek nap mint nap használhatnak, hogy Önök, óvodapedagógusok az eddiginél is tudatosabban készíthessék fel a gyermekeket a magyar nyelvű iskolakezdésre – fogalmazott Perpauer Attila, hozzátéve, 2018-ban sok helyen korszerű játszóterek is létesülnek a programnak köszönhetően.

– A mai képzés a korai intervencióról és néhány területéről szól, arról, hogy az óvodapedagógus hogyan erősítse a családokat, miként fejlessze a társas és érzelmi kompetenciákat az óvodai környezetben, illetve otthon, a családban, de emellett szó esik majd a szülőknek a fejlődésre és a nevelésre vonatkozó ismereteiről és sok egyéb kérdésről is – emelte ki az MNT Oktatási Bizottságának elnöke, hozzátéve, az óvodapedagógusok számára szervezett képzések 2017 novemberében kezdődtek, most két helyszínen, Adán és Zentán, a jövő héten pedig további két helyszínen, Nagykikindán és Óbecsén folytatódnak.

A zentai képzésre, amely a Magyar Nemzeti Tanács a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg, Zenta mellett Csantavérről, Csókáról, Magyarkanizsáról, Törökkanizsáról és Szenttamásról is érkeztek résztvevők.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, H. A.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen