Ugrás a tartalomra

Zenta: Néhány hónapon belül megkezdődhet az iskola felújítása

Néhány hónapon belül megkezdődhet a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos kihelyezett tagozata több mint száz éves épületének felújítása. Ez az egyetlen olyan általános iskola Zentán, ahol kizárólag magyar nyelven folyik az oktatás.

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakciójának az előző év utolsó napjaiban sikerült elérnie azt, hogy az oktatási intézmény felújítására 15 millió dinárt különítsenek el a köztársasági költségvetési tartalékból.

A diákoknak konkrét elképzeléseik vannak, mit kellene a leginkább felújítani az iskolájukban. Vámos Antal, tanuló: „A wc-t, mert nem szeretem azt a guggolósat, mert nem annyira jó, én szeretnék olyan rendes wc-t, meg hogy meg lehessen szárítani a kezünket is, meg legyen meleg víz, mert csak hideg van.”

A Thurzó az egyetlen olyan zentai általános iskola, ahol kizárólag magyar nyelven folyik az oktatás. Tandari Ferenc, igazgatóhelyettes, Thurzó Lajos kihelyezett tagozat: „Elsőtől egészen nyolcadik osztályig tanítunk, mindemellett sajátos nevelési igényű gyerekeink is vannak, ők hatvanak, úgyszintén elsőtől nyolcadik osztályig.”

Az intézménynek, amelynek több mint százéves épületére igencsak ráférne a felújítás, jelenleg összesen 482 diákja van. Urbán Zsuzsanna, igazgató, Stevan Sremac Általános Iskola: „Egyben a legnagyobb létszámú iskola is Zenta község területén, és mivel az épület nagyon el van öregedve, nagyon-nagyon örülnénk a tetőcserének, a nyílászárók cseréjének, a homlokzatot fel kell újítani.”

Mindezen célkitűzések a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselői közbenjárásának köszönhetően rövidesen meg is valósulhatnak.

Pék Zoltán, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Tizenötmillió dinárt sikerült kilobbizni, illetve annyit kapott per pillanat az iskola, több pénzre adtunk át kérelmet, plusz még egy kilencmillió dinárról van szó, amit egy másik forrásból pályáztunk meg, a tizenötmillió dinár pedig a köztársasági költségvetés tartalékeszközeiből lett jóváhagyva.”

A felújítási munkálatok várhatóan már néhány hónapon belül megkezdődnek majd.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír