Ugrás a tartalomra

Zenés-táncos műsorral készültek Adorjánon a falunapra

Idén 20. alkalommal gyűltek össze a településen, hogy együtt ünnepeljenek. Az ünnepségen jelen volt Cserszegtomaj polgármestere is, mivel a Zala megyei település két éve Adorján testvérfaluja.

Számos érdeklődő gyűlt össze a helyi általános iskola udvarában, hogy együtt ünnepeljék meg a falunapot. Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke a kisközösségek megtartó erejéről beszélt: „A falvak olyan kisközösségek, ahol a művelődési egyesületek gyakorlatilag minden feladatot ellátnak. Nem csak a művelődés terén fejtenek ki tevékenységet, hanem egy olyan közösségi tér, amely sokszor családot pótol, sokszor pótolja azt az egy-egy biztos szót, amire minden ember vágyik, és a megtartó erejük hihetetlenül nagy.”

Nem egész két éve áll partneri kapcsolatban Adorján és testvérfaluja, a magyarországi Cserszegtomaj. A magyarországi település polgármestere, Bartha Gábor az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, és elmondta, hogy régóta várták már, hogy ez a kapcsolat létrejöjjön: „Kárpát-medencében gondolkodva Cserszegtomaj fogad nagyon sok, 28 nemzetet. Azt gondolom, hogy a nagyközségünk és a polgáraink megmutatják azt, hogy a hétköznapokban, függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszélünk, együtt tudunk élni. Viszont mi magyarok, magyar nemzettestvérek szeretnénk, ha deklarálni is tudnánk azt, hogy összetartozunk.”

A Magyar Összefogás jelöltje, Bajusz Koncz Ágnes, a falunapok megünneplésének fontosságáról beszélt. Arról, hogy közösségépítő jellegüknek fontos összetartó ereje van: „Nagyon fontos, hogy a falut így összehozza ez az ünnepség, és talán így könnyebben tudnak együtt tenni a falu jövőjéért.”

Borsos Csaba, a település HK tanácsának elnöke beszédében kiemelte, hogy a magyarok elvándorlása olykor nagy terhet ró a vajdasági kis települések közösségére. Ennek érdekében fontos, hogy összetartsanak az emberek, és olyan beruházásokat valósítsanak meg, amelyek ott tudják tartani a fiatalokat és mindazokat, akik külföldre mennek a jobb megélhetőség reményében. 

Borsos Csaba, tanácselnök, Adorján HK: „Az idén is, mint minden másik évben, három órától van itt az iskolaudvarban öt óráig egy művelődési műsor. Ezt követően van egy ünnepi szentmise, majd a helyi közösségnek a termében szokott lenni egy ünnepi vacsora, ahova a környező települések vezetőit, testvértelepülésünk vezetőit, valamint falunk polgárait hívjuk meg egy közös vacsorára.”

Az eseményen részt vett többek között Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto