Ugrás a tartalomra

Zágráb és Belgrád is visszavonhatja a népirtás vádját?

Aleksandar Vučić megbeszélései a horvát fővárosban

 

Megnyílt az út a népirtás miatti kölcsönös horvát–szerb vádak visszavonásáról szóló megbeszélések előtt – mondta Vesna Pusić horvát miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter hétfőn Zágrábban, miután fogadta Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök-helyettest, aki hivatalos állami látogatást tett a horvát fővárosban.

Horvátország és Szerbia a háború után népirtás vádjával kölcsönösen beperelte egymást a hágai nemzetközi bíróságon. „Amikor azt látjuk, hogy jelentős az előrelépés a háborúban eltűnt személyek kérdésének megoldása felé, akkor közel vagyunk ahhoz, hogy a vádemelések visszavonásáról beszéljünk” – mondta Vesna Pusić az Aleksandar Vučićtyal közösen tartott sajtótájékoztatón. „Ez nem könnyű kérdés Szerbia számára, de nyitottak vagyunk a megbeszélésekre, remélem, hogy kielégítő megoldást találunk” – mondta Vučić a zágrábi híradások szerint.

Aleksandar Vučić egynapos hivatalos látogatást tett hétfőn Zágrábban, és a legrangosabb horvát tisztségviselőkkel megbeszéléseket folytatott a kétoldalú kapcsolatokról, Szerbia európai integrációs törekvéseiről és a délkelet-európai országokban uralkodó időszerű állapotokról.

Ivo Josipović horvát elnök és Vesna Pusić külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Horvátország támogatja Szerbia közeledését az Európai Unióhoz. Vesna Pusić kiemelte, szükséges, hogy Belgrád júniusban időpontot kapjon a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

Ivo Josipović rámutatott, hogy a két ország feltérképezte a megoldásra váró kérdéseket, és egy kis jóindulattal azok könnyen megoldhatók. Ezek közé tartoznak a vagyonjogi és lakhatási kérdések, valamint az állampolgárság kérdése. Megoldásukra szakértői bizottságokat alakítanak majd.

Aleksandar Vučić és Ivo Josipović bejelentették, hogy tárgyalásokat kezdenek majd a népirtás miatti kölcsönös horvát–szerb vádak visszavonásáról. Horvátország ehhez azt a feltételt szabta, hogy oldják meg a múlt század kilencvenes éveiben eltűnt személyek kérdését.

A szerb kormány alelnöke hétfőn Zágrábban külön-külön tárgyalt még Zoran Milanović horvát kormányfővel és Neven Mimicával, a horvát kormány alelnökével, valamint Ante Kotromanović védelmi miniszterrel. A horvát kormány közleménye szerint a megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy Horvátország és Szerbia kapcsolata kulcsfontosságú a térség számára, ezért tovább kell erősíteni a két ország közötti együttműködést és mielőbb megoldani a még nyitott kérdéseket. Továbbá fejleszteni kell az együttműködést a gazdaság, az igazságügy, a közlekedés és egyéb közös érdekeltségű területen. 

Szerző (Forrás)
MTI/Beta, Magyar Szó
Többi hír