Ugrás a tartalomra

„Volt egy tánc...”: 1848/49-es megemlékezés Óbecsén

„Volt egy tánc...” című ünnepi műsorral emlékeztek ma az 1848/49-es szabadságharc és forradalom évfordulójára Óbecsén.

Stefaniga Csaba, a Községi Tanács oktatással, kultúrával és civil szervezetekkel megbízott tagja köszöntötte az egybegyűlteket.

„170 év távlatában emlékezünk a magyar szabadságharcra. Március 15-e nem csak ezen a napon, hanem egész évben a magyar nemzetről szól, hitünkről, kultúránk megmaradásáról és magyarságunkról” – hangsúlyozta Stefaniga Csaba.

Kiss Igor, az óbecsei Községi Tanács szociális védelemmel és európai alapokkal megbízott tagja kiemelte, fontos, hogy minden évben ezen a napon együtt tudjon ünnepelni a nemzet. „Arról szól ez az ünnep, amit mi magyarok a legjobban szeretünk: a nemzetünkről, a szabadságunkról, a fiatalságunkról, a tenni akarásról és a bátorságról.

Ez az, ami minket a leginkább jellemez. Ezen a napon ünneplőbe öltözik a nemzet, határon innen és túl. Itt Óbecsén is egyre szélesebb körű ez az ünnepségsorozat. Ennek külön örülök. Nem csak a helyi magyar művelődési egyesületek gondolják azt, hogy ez fontos, hanem egy ilyen kiemelkedő intézmény is, mint a Népkönyvtár, évről évre műsorára tűzi ezt az ünnepet” – mondta Kiss Igor.

Az ünnepi műsort Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó néptáncoktatók állították össze. Cseszák Balázs elmondta, a megemlékezés a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör előtti koszorúzással folytatódik. „Az idei műsort a kultúrkör előtt található Petőfi Sándor-szobor megtestesítésére találtuk ki. Vajdaságban ez az egyedüli teljes alakos Petőfi-szobor.

Minden évben megemlékezünk és minden évben ugyanaz a téma, de mindig próbálunk egy kicsit változtatni az összeállításon. A másik kötőszál a magyar néptánc, ami ebben az időszakban bontakozott ki, a reformkor, a forradalom idején, amikor mindenki a magyar gyökerekhez próbált nyúlni.

A magyar verbung és a csárdás ekkor lépett színre és vált a nemzet sajátjává – emelte ki Cseszák Balázs néptáncoktató.

A műsorban közreműködött a Kiscimbora és Csiperke táncegyüttes, a Fokos zenekar, Rókus Zoltán színművész és Szerda Ákos énekes.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Ternovácz Fanni
Többi hír