Ugrás a tartalomra

VMSZ: Mindenkinek támogatnia kell a szerb-koszóvói megállapodást

A délvidéki magyarok egyöntetűen támogatják a Szerbia és Koszovó viszonyának rendezését szolgáló múlt pénteki egyezséget, amely után végre javulhat a gazdasági helyzet Szerbiában - mondta a Kossuth Rádiónak Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője.

A Belgrád és Pristina között április 19-én parafált megállapodás reményt ad arra, hogy az elkövetkező időszakban a szerb kormány elkezdhessen olyan ügyekkel foglalkozni, amelyek az állampolgárokat sokkal jobban érdeklik, és amelyek az elmúlt évtizedekben háttérbe szorultak – mondta a Határok nélkül hétfő reggel műsorában Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyra Szövetség (VMSZ) szerbiai parlamenti frakcióvezetője. A politikus a Kossuth Rádió műsorában hangsúlyozta, az elmúlt évtizedekben minden a koszovói kérdéskörről szólt.

Szerbia és Koszovó múlt pénteken az Európai Unió közvetítésével jutott megállapodásra a két ország viszonyának rendezéséről. Diplomáciai forrásokból kiszivárgott, hogy a tárgyalásokon felmerült: a szerbek el tudnák fogadni, ha a koszovói biztonsági erők egyenruhásai helyett a NATO vezette KFOR nemzetközi erő katonái lennének jelen a szerb többségű Észak-Koszovóban. 

Szerb közlés szerint Szerbia végül olyan garanciát kapott a NATO-tól, hogy a koszovói biztonsági erők csak természeti katasztrófa esetén, és akkor is csak a NATO, valamint a helyi szerb közösség beleegyezésével léphetnek Észak-Koszovó területére. Ivica Dacic szerb kormányfő azt mondta, a megállapodás kiterjed az észak-koszovói települések saját rendőrségére, ugyanakkor nem azt írja elő - egy korábbi szövegjavaslattal ellentétben -, hogy Szerbia nem akadályozhatja Koszovó tagságát a nemzetközi szervezetekben, hanem pusztán azt, hogy Belgrád nem állhat Koszovó európai integrációjának útjában.

Pásztor Bálint szerint a szerb kormány elérte a maximumot a koszovói szerbek számára, ami azt jelentheti, hogy a jövő felé tud fordulni az ország, és teljesen új időszámítás kezdődhet el. Megfogalmazása szerintaA megállapodást mindenkinek támogatni kell, aki a szembenállások és a konfliktusok ellen van, ezért a vajdasági magyarság is egyöntetűen mellé áll. Az állapotok normalizálódása a gazdaságra és az életszínvonalra is hatással lehet. A politikus hozzátette, a helyi magyaroknak, mint a társadalom többi részének is a „borzasztóan nehéz” gazdasági helyzet a legnagyobb problémája Szerbiában.

 

Szerző (Forrás)
Kossuth Rádió, Határok nélkül, MTI
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen