Ugrás a tartalomra

A VMSZ a haladók választási listáján indul a belgrádi helyhatósági választásokon

Nebojša Marjanović, a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezetének elnöke a Vajdaság Ma portálnak megerősítette, hogy a VMSZ a Szerb Haladó Párttal (SNS) közös listán indul a március 4-ére meghirdetett belgrádi helyhatósági választásokon. A választási koalíció lehetőségét Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője még tavaly november végén bejelentette.

A koalíciós megállapodás alapján az SNS egy képviselői mandátumot szavatol a VMSZ-nek, a párt belgrádi szervezetének elnöke a 43. helyen szerepel majd a haladók „Aleksandar Vučić – mert szeretjük Belgrádot” választási listáján. A fővárosi képviselő-testületnek 110 tagja van.

A remélt mandátum a városi képviselő-testületben elismerést jelent a VMSZ belgrádi szervezet hatéves munkájáért és eredményeiért, ezenkívül meggyőződésünk, hogy újabb lendületet ad munkánkhoz, láthatóbbak leszünk a belgrádi politikai színtéren. Nagyobb esélyt kapunk azon elképzeléseink és törekvéseink megvalósítására, hogy jobb, minőségesebb életet teremtsünk Belgrádban. Többek között kezdeményezni fogjuk egy Hunyadi János-szobor elhelyezését a Kalemegdanon, a zimonyi Gárdos-torony felújítását, és sok mindent mást, ami összeköti a szerb és a magyar nemzetet.

A 2014-es fővárosi helyhatósági választásokon a VMSZ belgrádi szervezetének sikerült kihirdetnie a választási listát és önállóan indult a megmérettetésen. Marjanović szavai szerint akkor semmilyen matematikai esély nem volt a mandátum megszerezésére, de mindenképpen hasznos tapasztalatként könyvelhető el a fellépésük.

A kérdésre, miért a haladókkal indulnak közösen a választásokon, Nebojša Marjanović rámutatott, hogy az SNS-szel több éve jó viszonyt ápol a VMSZ, korrekt az együttműködés mindhárom hatalmi szinten, így teljesen logikus, hogy a belgrádi választásokon is közös listán szerepelnek majd.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Elvira