Ugrás a tartalomra

Vita a szabálytalanságokról

A jövő csütörtöki képviselő-testületi ülés napirendjén a 2011-es költségvetésre vonatkozó revizori jelentés

A városi képviselő-testület jövő heti ülésének napirendjén szerepel a 2011-es évi költségvetésről szóló revizori jelentés. A jelentés már szerepelt a vkt napirendjén, mégpedig december 27-én, de akkor a Szerb Haladó Párt képviselői indítványozták: a revizori jelentést külön tárgyalják.

– Végül is közös döntés volt a jelentésről szóló vita elhalasztása – nyilatkozta lapunknak Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület elnöke. A terjedelme és a téma is külön ülést kíván. Mivel a 2011-es évi költségvetésre vonatkozik, amelyet november 30-án postáztak a szabadkai önkormányzathoz, néhány hét halasztáson már nem múlik a jelentés megvitatása. December végén azt ígértem, hogy januárban sort kerítünk rá, ezért 31-ére összehívtam az ülést. Rendes ülés lesz, hiszen az ügyrendi szabályzat szerint a rendkívüli ülés nem indokolt. Két napirendi pontot vitatunk meg, a revizori jelentés mellett a Szabadkai Gyógyszertárak igazgatójának kinevezését is, amelyre az egészségügyi törvény kötelez minket, hiszen a törvény szerint az intézmény igazgatói bizottságának határozatától számított 15 napon belül meg kell történni a kinevezésnek.

Miért olyan fontos ennek a revizori jelentésnek a külön megvitatása, számítanak valamilyen változásokra?
– Mint ahogy a költségvetés körül is vita alakult ki, ebben az esetben is hasonló vitára számítunk. A jelentés olyan szabálytalanságokról számol be, amelyeket ki kell küszöbölnünk. Ha akarjuk, ha nem, létezik ez a jelentés, amely mögött az állami számvevőszék áll. A képviselő-testület szerepe annak megvitatásában az, hogy a közvéleményt ily módon tájékoztassa.

A szabálytalanságok kiküszöbölése megterhelést jelent majd az idei költségvetésre?
– A revizor módosítási javaslatai a könyvelést érintik. Ugyanakkor van olyan hiányosság, amely éppen bizonyos eszközök elköltésének pontosításáról szólnak. Van például, amely a közbeszerzésre vonatkozott, illetve a határidők be nem tartására. Például nem múlt el a szükséges nyolc nap a közbeszerzéstől a szerződés megkötéséig. Tehát anyagi vetülete a szükséges módosításoknak nincs. Ellenkezőleg, a revizornak volt olyan javaslata is, amely az önkormányzati dolgozók fizetését érinti. A fizetéseket csökkenteni kell, illetve bizonyos juttatásokat meg kell szüntetni, amiről korábban nem a költségvetésről szóló törvénnyel összhangban határoztak. Vagyis a módosítás lehet, hogy a költségvetésre nézve könnyítést is jelent majd.

A revizori jelentésnek jogi vetülete is lesz, vagyis felelősségre vonással is jár majd?
– Azokban az esetekben, amelyekben a revizor úgy látta, hogy a törvény előírásai szerint valakinek viselnie kell a felelősséget, hivatalból eljárást indít. A képviselő-testületnek ezekre a folyamatokra ráhatása nincs. Mi ezzel a vitával átláthatóbbá tesszük a 2011-es költségvetést.

Szerző (Forrás)
Miklós Hajnalka, Magyar Szó
Többi hír