Ugrás a tartalomra

Varga László: nagy lépés történt Szerbia és Koszovó történelmében

A szerbiai parlament elfogadta a Koszovóról szóló határozatot, 175 támogató és 19 ellen-szavazattal. A jövőben ehhez a dokumentumhoz kell tartania magát a Prishtinával tárgyalásokat folytató Szerbiának. A 14 órán át megvitatott platform előírja, hogy a Belgrád és Prishtina közötti párbeszéd minden pontjának összhangban kell állnia Szerbia Alkotmányával, az ENSZ BT 1244-es határozatával, valamint azzal a kitétellel, hogy Szerbia továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét.

Hajnalig tartó heves viták előzték meg a platformról szóló szavazást. Végül a Szerbiai Demokrata Párt, a Liberális Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és Riza Halimi önálló képviselő kivételével, többséggel elfogadták a Koszovóról szóló határozatot. Tomislav Nikolić államfő úgy látja, fontos, hogy a kormány és az ellenzék végre közös nevezőre jutott.

Varga László szerint nagy lépés történt Szerbia és Koszovó történelmében. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője elmondta, ez az első olyan eset az utóbbi 12 évben, amikor helyzetértékelés és nemzeti célkitűzések szempontjából is egy reális út kezdődött az uniós integráció érdekében. Varga László elmondta, Szerbia sokat engedett a koszovói elvárásoknak.

„Többek között az szerepel a dokumentumban, hogy Szerbia további engedmények megtételére készül, ami egyetlen korábbi dokumentumban sem volt benne. Szerepel a dokumentumban az is, hogy Szerbia az engedményeket az európai integrációs út továbbfolytatása érdekében kész megtenni – ez sem volt jellemző erre az országra. Összességében, azt kell mondanom, hogy az a politikai közhangulat, amely Koszovóval jelenleg aktuális, azt gondolom, hogy sokkal előbbre mutatóbb, mint az korábban volt” – fogalmazott a VMSZ politikusa.

Brüsszel nem kívánja kommentálni, hogy a szerbiai parlament elfogadta a Koszovó-platformot. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője azt nyilatkozta: Catherine Ashton számára a legfontosabb, hogy mindkét fél a párbeszéd mellett kötelezze el magát. A tárgyalások következő fordulójára január 17-én kerül sor. Ekkor Brüsszelben ismét tárgyalóasztalhoz ül Ivica Dačić szerb és Hashim Thaci koszovói kormányfő.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír