Ugrás a tartalomra

Változik az iskolahálózat Zenta községben

Elfogadták az általános iskolák és a nyilvános iskoláskor előtti intézmények szétválását előíró rendeletet Zenta Község Képviselő-testületének mai ülésén.

Így a rendeletnek megfelelően a jövőben a Stevan Sremac Általános Iskola 7 kihelyezett tagozata helyett négy általános iskola és egy alapfokú zeneiskola fog működni Zenta község területén. A javaslat elfogadása előtt kidolgoztak egy tanulmányt a Zenta község területén található általános iskolák hálózatáról. Ennek legfőbb szempontja az, hogy a szétválás alkalmával megmaradjanak továbbra is az épületek, a tagozatszámok és a pedagógusok száma is.

Perpauer Attila, a Községi Tanács oktatással megbízott tagja elmondta: „Az egyik a Stevan Sremac Általános Iskola, ami eddig a November 11. kihelyezett tagozat volt, akkor a Petőfi Sándor Általános Iskola, mely eddig az Emlékiskola volt, ehhez hozzácsatolnánk a Csokonai Vitéz Mihály kihelyezett tagozatot Felsőhegyről, valamint a Thurzó Lajos Általános Iskola és a Tömörkény István Általános Iskola, ahol a központi épület mellé csatolnánk még a bogarasi és a kevi kihelyezett tagozatot.” (...)

15 igen, 8 nem és 4 tartózkodás mellett fogadták el a határozatot. Juhász Attila, a VMSZ zentai frakcióvezető-helyettese elmondta: „A szétválással a kisebb egységek erősebb várat képeznek. Nagyobb biztonságot tudnak nyújtani, mert a szerbiai oktatási rendszer szervezési modellje és az oktatási törvény által előlátott szabályozás a kisebb szervezési egységeket jobban védi. Tehát ezért a falusi iskolák és a város területén lévő iskoláink jobb helyzetbe kerülnek, hogyha racionalizációról lesz szó. Tehát kisebb diákszámmal is ugyanez a tanári létszám, ugyanez az épület létszám és ugyanez a tagozatlétszám fenntartható lesz a továbbiakban is.”

A törvény szerint 16 tagozat vagy pedig 480 gyerek szükséges ahhoz, hogy egy iskola működjön, így ennek megfelelően fog a négy általános iskola működni a jövőben Zenta község területén.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír