Ugrás a tartalomra

Változások a középiskolai hálózatban

Vajdaság két településén vonnak össze középiskolákat

Ez év márciusában lépett hatályba az a kormányrendelet, amely a meglévő középiskolai hálózat elemzését és az esetleges változtatások szükségességét írja elő, mindezt október 7-ei határidővel – tudtuk meg Nyilas Mihály tartományi oktatási titkártól.

előírással összhangban a tartományi oktatási titkárság már jóideje elemezte ezt a kérdést. Ennek az eredménye egy új tartományi rendelet a vajdasági középiskolai hálózatról.

Ez elsősorban felsorolja a tartomány középiskoláit, amelyekből most összesen 129 van. Két helyen történt változás: Törökkanizsán és Apatinban két-két középiskolából egy lesz.

A tartományi titkár kiemelte, hogy az összevonásokra a köztársasági kormány rendeletében meghatározott új mércék alapján került sor:

– Ezek a mércék elsősorban az optimalizációt célozzák, de kihangsúlyozva jelenik meg, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén folyó oktatás esetén külön mérlegelni kell, és csak nagyon kivételes esetekben lehetnek összevonások.

Törökkanizsán és Apatinban egyértelmű, hogy szükséges az összevonás. A Törökkanizsai Gimnázium és a Dositej Obradović Középiskola egy épületben működik.

Ebben a tanévben összesen csak 64 tanuló iratkozott a gimnázium négy tagozatába. Itt már a 2016/17-es tanévtől nincs magyar diák, mert nem volt elég jelentkező.

A Dositej Obradović Középiskola működése pedig maximálisan kielégítő, 292 tanulójuk van összesen 13 tagozaton. Ami a magyar nyelvű oktatást illeti, működik egy gépjárművezetői szak, ahova teljes létszámmal magyar diákok járnak, a szakács–cukrász szakon pedig szintén működnek a magyar osztályok.

Az új mérce szerint egy-egy középiskolában legalább kétszáz diáknak kell tanulnia, a 64 ezt nem elégítette ki. A két intézmény egyesülésével egy vegyes típusú iskola jön létre, ami azt jelenti, hogy gimnáziumi és szakközépiskolai oktatás egyaránt folyni fog a falai között.

Hozzátette, hogy Apatinban is hasonló a helyzet, bár ott nincsenek magyar diákok: a 206 tanulóval rendelkező Nikola Tesla Gimnázium és a 95 diákot tanító Építészeti és Famegmunkáló Szakközépiskola egyesülésével szintén egy vegyes típusú iskola jön létre.

Az oktatási titkár hangsúlyozta, hogy nem középiskolák összevonásáról, hanem a középiskolai hálózat egy, a köztársasági kormány által meghatározott mérce szerinti átrendezéséről van szó, és hogy a teljes vajdasági hálózatot tekintve komoly változás nem történt, mindössze két nagyon indokolt esetben vontak össze két-két középiskolát.

Hozzátette, hogy a törökkanizsai és az apatini intézményeken túl más vajdasági középiskolák összevonásáról nincs szó, illetve a szóban forgó iskolákat is csak a következő tanévtől érinti a változás.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Gruik Zsuzsa