Ugrás a tartalomra

Vajdasági utakat újítanak fel a közeljövőben

Több vajdasági utat is felújítanak a közeljövőben - nyilatkozta Kern Imre infrastruktúra-fejlesztési államtitkár Közügyek című műsorunkban.

Bánát keleti részétől egészen Nyugat-Bácskáig jelentősen javulnak majd ezzel a közlekedési feltételek. Egyebek között kiépítik a Csantavér és Orom közötti útszakaszt is, ami megkönnyíti majd a falvak lakóinak életét.

A Csantavért Orommal összekötő földút egy kiadósabb eső után szinte járhatatlan.

A csantavéri Gregus László gyakran használja a Csantavér és Orom közötti földutat. Földjeit így tudja a legkönnyebben megközelíteni. Azt mondja, jelenleg nehézkes ezen a szakaszon a közlekedés.

Gregus László, Csantavér: „Van benne három lapos rész, és sajnos akár hogy is szántjuk össze, nem lehet megcsinálni. Mindig nehezen közelíthető meg emiatt Orom, de az oromiaknak is nehéz megközelíteni Csantavért. Nagyon jó volna ez az út. Ezt már jó párszor kimérték, meg mondták is, hogy kész lesz, de ez az út sajnos mindig elmarad.”

A falu teljes lakossága szempontjából sokat jelentene, ha ezt az útszakaszt leaszfaltoznák, hiszen a jelenlegi közel negyven kilométeres autókázás mintegy tíz kilométerre rövidülne az ingázók számára.

András Gyuricsin Attila, elnök, Csantavér HK: „Nagy jelentősége van ennek az útnak, már ilyen állapotban is, hiszen nagyon sok csantavéri polgártársam ebbe az új létesítménybe, a hulladékfeldolgozó üzembe jár dolgozni. Nagyon nem mindegy a napi életben, hogy egy út egy óra hosszat, vagy többet vesz igénybe, vagy pedig 5-10 percen belül megközelíthető.”

Az 5000 kilométer út elnevezésű szerbiai projekt keretében számos olyan szakasz épül meg, illetve újul meg, amelyek fontosak a vajdasági magyar közösség számára. Ezek között van a Szabadka és Zombor, a Topolya és Bajmok, a Topolya, Óbecse és Szenttamás, illetve a Bácsfeketehegy és Verbász közötti utak felújítása is. Helyi utak kiépítése is szerepel a programban.

Kern Imre, infrastruktúra-fejlesztési államtitkár, Szerbia: „Mint például a Tornyos és Gunaras vagy pedig Orom és Csantavér között. Ezek nagyon fontos helyi utak. Amelyek jelen pillanatban földutak, ahol télen nem is lehet közlekedni, de nyáron se nagyon. Az is nagyon fontos, hogy ez részét képezi annak az úthálózatnak ami ki kell, hogy szolgálja a Regionális Hulladékgazdálkodó Telepet.”

Az államtitkár elmondása szerint rövid időn belül megkezdődnek a munkálatok Csantavér és Orom között. Kern Imre kiemelte továbbá, hogy az év végéig várhatóan átadják a Szabadkát elkerülő Y-elágazás utolsó szakaszát. Hozzátette, mindez függ az időjárási viszonyoktól is, ugyanis ettől függ a munkálatok tempója.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét