You are here

Utolsó állomására, a Vajdaságba érkezett a 2018 a külhoni magyar családok éve program Kárpát-medencei tavaszi körútja a HelloWood alkotócsoporttal

A szombati muzslyai program keretében a résztvevőknek a nap végéig kerékpártartót kell készíteniük a rendelkezésükre álló faanyagokból.

A program szervezője a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a HelloWood, valamint a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT).  Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke az MTI-nek telefonon elmondta: fontosak azok események, amelyek "a közösség összetartozását, megtartását, erősítését szolgálják, hiszen nemcsak a fiatalokat, hanem az idősebbeket is megszólítják". Mint mondta, a résztvevők közösen, együtt gondolkodva és együtt dolgozva tudják megvalósítani a feladatokat, "mindenkinek ki kell vennie a munkából a részét, és összedolgozva tudják majd az eredményt felmutatni". A kerékpártartó megépítéséhez szükséges eszközöket a szervezők biztosították.

A Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt és most a Vajdaságot érintő tavaszi körút keretében az államtitkárság és az alkotócsoport tagjai magyar közösségeket kerestek fel azzal a céllal, hogy "közös építésen, alkotáson, barkácsoláson keresztül erősítsék a közösséghez tartozás élményét, s ezáltal magát a közösséget" - közölte a Miniszterelnökség.  

Jerasz Anikó fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy a HelloWood először jár a Vajdaságban, ezért is volt érdekes a szombati program, amely istentisztelettel kezdődött, majd a helyi Emmausz Fiúkollégiumban folytatódott az ott lakók, valamint fiatal helyi családok részvételével. 

A Nemzetpolitikai Államtitkárság az idei év elején hirdette meg a külhoni magyar családok éve programot. A tematikus év célja - a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint - elősegíteni azt, hogy a külhoni magyar közösségeket kisgyermekkortól időskorig felkészült támogató környezet vegye körül.

Emellett - a tematikus év keretében - pályázatot írtak ki külhoni magyar családbarát vállalkozások számára, valamint táborokkal, körutakkal, továbbképzésekkel segítik a határon túl élő magyar családokat. 

Szerző: 
Magyar Szó, (MTI)