Ugrás a tartalomra

Ülésezett a községi tanács

A községi költségvetés, a köztartozások megfizettetése és egy új rendszer bevezetése is szerepelt a topolyai tanács napirendjén

Kedden délelőtt ülésezett a topolyai községi tanács – számolt be a sajtónak Kókai Mernyák Melinda polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján. Az ülésnek 19 napirendi pontja volt, amelyek közül többet a községi képviselő-testület elé fognak vinni, 2 pedig csak tájékoztató jellegű volt.

Első napirendi pont a nemzetek közti viszonnyal foglalkozó tanács tisztújítása volt, amelynek a jövőben 6 tagja lesz. A községi tanács meghallgatta a községi ombudsman éves jelentését is, amelyből kiderült, hogy a polgárok a munkahelyek megszűnése és az abból fakadó gondok, valamint a szociális problémák miatt keresik fel leggyakrabban az ombudsmant.

Idén 10 éves az ombudsman intézménye Szerbiában, s Topolya volt az első község, ahol megalakult ez az intézmény.

Ennek tiszteletére kétnapos, nemzetközi konferenciát fognak szervezni május 9-én és 10-én.
A tanács meghallgatta a Topolyai Piac Kft. Közvállalat 2012-es jelentését is – tudtuk meg a polgármestertől.

Ebből kiderült, hogy az új törvény miatt jelentősen lecsökkent a piaci árusok száma. Kókai M. arról is beszámolt, hogy a tanács elkészítette a közlekedési bírságokból befolyó összeg felhasználásának tervét.

Ez az összeg az előzetes becslések szerint 1 millió 280 ezer dinár lesz, amelyből 640 ezret a villanyrendőrök és az útjelzések karbantartására fognak elkölteni, 460 ezret egy közlekedésbiztonsági alapba fognak befizetni, 180 ezret pedig különböző szolgáltatásokra szánnak.
A tanács meghallgatta a községi költségvetésre vonatkozó jelentést is – mondta el a polgármester.

Januártól márciusig a költségvetési bevételek 21 százaléka valósult meg. Ha ehhez hozzáadjuk a pályázati forrásokból befolyó eszközöket, akkor ez 29 százalék, noha a költségvetési felhasználók energetikai számlái igencsak elmozdították a költségvetési arányt.

Nagy az érdeklődés a község köztartozások megtérítésére vonatkozó programja iránt. Ennek keretén belül leírják a tartozásokra számolt kamatot, illetve átütemezik a megfizettetést. A programra összesen 186-an jelentkeztek.

Megtudtuk, két új autóbuszmegálló fog létesülni Karđorđevón, és bevezetik a 48-as rendszert a községben. Ez utóbbi azt jelenti, hogy polgárok egy telefonszámon, illetve tolóablaknál intézhetik a községi közvállalatokra és a helyi közösségekre vonatkozó összes problémájukat. A rendszernek köszönhetően nagyon pontos statisztika fog készülni a leggyakoribb problémákról – tudtuk meg a polgármestertől.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.