Ugrás a tartalomra

Újvidék és Belgrád között csak busszal

Holnaptól a vonatok a gyorsvasút építési munkálatai miatt csak Szabadka és Újvidék között közlekednek

A Belgrád–Budapest gyorsvasút szerbiai szakaszán a mostoha időjárási viszonyok ellenére az építővállalatok tartják magukat az ígért ütemtervhez.

A Srbija Voz bejelentése szerint holnaptól, vagyis február 1-jétől a Budapestről érkező nemzetközi vonat csak Kelebiáig, vagyis az államhatárig közlekedik majd, onnan pedig az utasok egy másik, csupán Újvidékig közlekedő szerelvényre ülhetnek át. Újvidék és Belgrád között egy (huzamosabb) időre teljesen megszűnik a vasúti közlekedés.

Mint arra a Srbija Voz rámutatott, a munkálatok miatt átmeneti változások lesznek a hazai vasúti közlekedésben is. A vonatok csak az Újvidék–Szabadka–Újvidék vonalon közlekednek, Újvidéktől a fővárosig pedig nem lehet vonattal eljutni.

A vasútforgalmi vállalat közleménye szerint a Belgrádból 11 óra 13 perckor Budapestre (a Keleti pályaudvarra) induló szerelvény Újvidékről indul, mégpedig 11 órakor csak Kelebiáig, ahol az utasok 14.46-kor szállhatnak át, és folytatják az utat Budapest felé. Az a szerelvény, amely Budapestről indult Belgrádba 7.57-kor, a következő időszakban 11.57-kor indul, és csak Kelebiáig megy. Az átszállást követően a vonat 15.41-kor indul tovább, ezúttal is csak Újvidékig.

Nem ez a helyzet az éjjeli járatokkal. A továbbiakig a Belgrádból Budapest irányába 21.15-kor, valamint a Budapestről Belgrádba 22.15-kor induló szerelvények nem közlekednek. Csakúgy a Belgrádból Bécsbe 7.13-kor induló vonat, illetve a Bécsből Belgrád felé 8.42-kor induló vonat sem jár majd.

Kern Imre, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára lapunknak adott legutóbbi interjújában rámutatott, hogy a Belgrád–Budapest gyorsvasút Belgrád központi pályaudvara és Ópázova közötti szakaszán, továbbá az Ópázova és Újvidék között folyó munkálatokkal párhuzamosan épül a Fruška gorán átvezető alagút és az alagút bejáratához vezető viadukt. Februártól az Újvidék és Ópázova közötti szakaszon a nagyobb munkálatok miatt leállítják a vasútforgalmat, csakúgy, mint a Belgrád–Ópazova szakaszon, hogy a kivitelezők teljes kapacitással végezhessék a sínpárok lefektetését. Ebben az időszakban a személyszállítást csak autóbuszokkal lehet megoldani Újvidék és Belgrád között, a vasúti teherszállítást pedig Pancsova felé irányítják át.

A vasúti infrastruktúrával foglalkozó vállalat az elmúlt évben saját pénzeszközökből jelentős beruházásokat valósított meg, több mint 300 kilométer hosszúságú regionális vasútvonalat újított fel például Požarevac és Majdanpek, majd Šabac és Loznica között. Ekkor újították fel az Újvidék és Nagybecskerek közötti szakaszt is, továbbá a Nagybecskerek–Pancsova szakaszt, amely vonalra terelik át a teherszállítást Belgrád, valamint az ország déli tájainak irányába.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, mh
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto