Ugrás a tartalomra

Újabban feltárt áldozatok neve is felkerül a Vergődő madár emlékfalára

Pénteken azokra az ártatlan áldozatokra emlékeztek a Vergődő madárnál Szabadkán a Zentai úti temetőben, akiket a szerb partizánok bevonulásukkor 1944-45-ben kivégeztek.
A Vergődő madárnál hozzátartozók, közéleti személyek, politikai tisztségviselők és a történelmi egyházak képviselői rótták le kegyeletüket.
Harangszóval kezdődött a megemlékezés a Zentai úti temetőben Szabadkán. A történelmi egyházak képviselői celebrálták az ökumenikus istentiszteletet, ezt megelőzően a jelenlevők verseket hallhattak.
A hánytatott sorsú emlékműnél számos fejlesztést valósítottak meg az elmúlt időszakban, most újabbak következnek majd. A Kegyeleti Bizottság folyamatosan azon dolgozik, hogy újabb neveket tárjanak fel, és biztosítsák a lehetőséget arra, hogy a hozzátartozók méltóképpen tudjanak emlékezni. Bogner István, elnök, Kegyeleti Bizottság, Szabadka: „Muszáj lesz az emlékfalat is meghosszabbítani és táblákat felszerelni. Szeretnénk, hogy a lépcsőlejáratot megjavítsák, és szeretnénk azt is, hogy legyen egy mozgássérült lejárási lehetőség.”

Az emlékmű mellett található márványtáblákon 852 áldozat neve szerepel, a táblák elkészítése óta azonban újabb 156 áldozat maradványait találták meg, és a várakozások szerint már jövőre hat táblával bővül az emlékhely - emelte ki Bunford Tivadar, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke: „A város által kinevezett kegyeleti bizottság most ezen tevékenykedik a várossal együtt, hogy reményeim szerint már jövőre ez a hat tábla itt álljon, hogy ezekről az emberekről is meg tudjanak emlékezni a hozzátartozóik.”

A magyar-szerb történész vegyes bizottság befejezte a munkáját, és várhatóan egy belgrádi konferencián mutatják be az eddigi feltárás eredményeit - jelentette ki Pásztor István. A VMSZ elnöke hozzátette, ami ebben a pillanatban feltárható volt a levéltári anyagokra támaszkodva és a visszaemlékezők kijelentéseit figyelembe véve, azt rendszerezték, de egy több mint hetven évvel ezelőtti, nagy térségben, nagyszámú embert érintő folyamatnak a teljes körű feltárása biztosan nem történt meg.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Ezt az egész folyamatot, a közös történelmünknek ezt a a fájdalmas időszakát, a negyvenes évek elejét, közepét kezeltük. Nem tudjuk meg nem történtté tenni, viszont jelentős előrehaladás, hogy erről nyugodtan lehet beszélni, és nem csak a magyarok beszélnek önkörben, és a szerbek önkörben, hanem egymással is végig tudjuk ezt a dolgot beszélni, egymással beszéljük ezeket a dolgokat végig.”

A Vergődő madárnál végül a politikai szervezetek, intézmények, civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el, és gyertyákat gyújtottak az ártatlanul kivégzettek emlékére.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét