Ugrás a tartalomra

Új trendek a mezőgazdaságban

Tomik Nimród, a topolyai községi tanács mezőgazdasági felelőse értékeli az elmúlt évet

Az elmúlt év ismét specifikus volt a mezőgazdasági termelés szempontjából. A növénytermesztésben hol a csapadékhiány, hol pedig a túl sok eső okozott gondokat. Az állattenyésztésben a kistermelők közül sokan feladták, a szántóföldeken pedig egyre többen próbálkoznak nem hagyományos kultúrák termesztésével is.

– Összességében nem volt rossz év a 2018-as esztendő az agrárium szempontjából – mondta Tomik Nimród, a községi tanács mezőgazdasági reszortfelelőse, akitől Topolya községi helyzetértékelést kértünk. – Az aratás a szokottnál korábban kezdődött, végül azonban elhúzódott.

em volt mindig így, de most az járt jól, aki kivárt, tehát aki nem adta el rögtön a búzát még aratás után. Akkor ugyanis 17-18 dinárt fizettek érte, most viszont már egy ideje tartósan 20 dinár felett van az ára. Ami a kukoricát illeti, kiváló terméshozamokat jegyeztek a gazdák. A 14–16 dináros ár így aztán szolidnak mondható, holdanként ugyanis 4 és 8 tonna közötti mennyiségeket takaríthattak be a gazdák. Az olajrepce vetésterülete idén is nőtt. A repcemag felvásárlási ára 37 dinár volt kilogrammonként, valamikor 41 dinárt is fizettek érte. Igényes és érzékeny növényről van szó, sokan még csak most puhatolják ki, hogyan kell termelni.

Ami viszont az árát illeti, nagyon nem mindegy, hogy 18 vagy 25 mázsa terem holdanként. A napraforgó-termelők tavaly panaszkodtak, hogy mindössze 28–31 dinárt fizettek a termény kilogrammjáért. A szója pedig soha nem volt kifejezetten népszerű ezen a tájon, de mindig is akadt, aki próbálkozott vele. Ami a cukorrépát illeti, azt is kisebb területeken termesztik vidékünkön.

Az a helyzet állt elő az utóbbi időben, hogy a felvásárlók oldalán egyfajta monopólium alakult ki. Ezért előrelátható, hogy az eddigi termelők közül is sokan felhagynak a termesztésével – fejtette ki Tomik, és arra is felhívta a figyelmet, hogy új trendek figyelhetőek meg a mezőgazdaságban.

– Egyre több területet bekerítenek, és például barackot vagy mogyorót termesztenek. Ez részben annak köszönhető, hogy különböző pályázati források is elérhetőek az ilyen munkaigényes termelés megalapozásához. Például a Prosperitati Alapítvány által vagy tartományi, illetve köztársasági forrás segítségével telepítették, szerelték fel sokan az ilyen ültetvényeiket. Nagyon fontos azonban mindig szem előtt tartani, hogy ez nagyon sok munkaerőt igényel. Emellett csak úgy érdemes belefogni, hogy ha a parcella közelében van áram és víz is.

A tény, hogy egyre több a bekerített parcella, illetve hogy utak és autóút szeli át a határt, a vadállatok életterét is leszűkíti. Ami a vadászokat illeti, korábban sok volt a vita velük, amikor pl. a nyulak is súlyos károkat okoztak. Most viszont már alig van apróvad. A vadászok elmondása szerint egyedül az őzállomány jelentős. Az állatok egyedszámának alakulására kihat a vegyszerek használata. A méhészek és a mezőgazdászok között is gyakoriak az ellentétek.

Sok esetben ugyanis csak nehezen vagy egyáltalán nem tudják összeegyeztetni érdekeiket. A méhészek számára a repceföldek kiváló legelőt jelentenének. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelők kénytelenek ezeket a földeket gyakran vegyszeresen kezelni. A 2017. évben volt egy olyan eset, amikor a topolyai község területén sok méh elpusztult – mutatott rá Tomik Nimród.

Ami az állattenyésztést illeti, elsősorban tejtermeléssel és sertéstenyésztéssel foglalkoznak a gazdák a községben.

– Ezekben az ágazatokban is egyfajta átrendeződést tapasztalhatunk. Most már többnyire felhagytak a termeléssel azok, akik 5-10-15 vagy akár 20 tehénnel rendelkeztek. A nagyobb farmokra tevődött át a hangsúly, ahol 50–100 jószágot vagy annál is többet tartanak. A sertéstartásban is egyre inkább hasonló átrendeződés tapasztalható. A kicsik felhagynak a tevékenységgel – mondta Tomik, aki végül hangsúlyozta, hogy a topolyai önkormányzat kiemelt területként tekint a mezőgazdaságra.

Tíz éve indult el a termelők segítését célzó program. Akkor még szerényebb, 2 milliós kerettel támogatták a termelőket. Máig ez a keret 13 millióra nőtt, és a tavalyi év vége előtt is összesen 7 pályázat keretében osztották szét ezt a pénzt.

Az év vége előtt mintegy 600 sikeres pályázóval írták alá a szerződéseket, és megtörtént a pénzek átutalása is. Tomik Nimród elmondta, hogy az önkormányzat mindig kikéri a gazdálkodók és az őket tömörítő gazdaszervezetek véleményét arról, hogy milyen támogatásra van szükség. A topolyai mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási rendszer jó híre a község határai túlra is eljutott, mivel a szomszédos községekből is érdeklődtek a megvalósítás módja iránt.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth Péter
Többi hír