Ugrás a tartalomra

Új kerékpárút kötheti majd össze Kelebiát, Tompát és Ásotthalmot

Testi épségüket is kockáztatják a kerékpárral közlekedők Kelebia és a határátkelő között. A bicikliseknek kerékpárút hiányában az úton kell közlekedniük. Szabadka Európai Uniós pénzből építene bicikliutat, amely Kelebiát és a magyarországi Tompát és Ásotthalmot kötné össze.

A Kelebiát és a határátkelőhelyet összekötő útszakaszon naponta több száz jármű közlekedik. A biciklisek kénytelenek az autósok, illetve a kamionosok mellett haladni a közúton. Ez azonban hamarosan megváltozhat.

Egymás után mennek a több tonnás kamionok a kelebiai határátkelő felé vezető úton. Ha biciklivel közlekedik erre valaki, nem sok választása marad. Vagy tolja a kerékpárt, vagy a sokszor túl gyorsan haladó autók, teherkocsik mellett teker. Ez akár balesethez is vezethet.

Takács Irén: „A járdán mennek a biciklisek és az embereket vagy elütik, vagy lelökik a gyalogosok a bicikliseket, és nagyon jó lenne egy kis terelő. Vagy a főút mellett, nem tudom, de hogy különálló legyen a főúttól a biciklijárda is. Mert az autósok is nagyon gyorsan hajtanak és nehogy leüssék a bicikliseket.”

A szabadkai önkormányzat Tompával és Ásotthalommal közösen, határokon átnyúló IPA pályázat segítségével építené ki a 18 kilométer hosszú kerékpárutat.

Újhelyi Ákos, gazdasági megbízott, Szabadka Város Önkormányzata: „Elsődleges célunk ezzel a pályázattal az, hogy csökkentsük a torlódást, a határon kialakuló torlódást. Másodlagos célunk az, hogy a közlekedésbiztonságot növeljük, ugyanis a kerékpárral közlekedő személyek a kelebiai úton, a határforgalom, teher és személygépkocsi forgalom miatt nehézkesen közlekednek és ez nem olyan biztonságos, illetve a harmadik célunk az, hogy a kerékpáros turizmust fellendítsük itt a határrégióban.”

Sikeres pályázás esetén a kerékpárút várhatóan jövőre készülne el.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV