Ugrás a tartalomra

Új határátkelők fognak épülni

Öt éven belül 2 új határátkelő nyílik Szerbia és Magyarország között, az ünnepek idején várhatóan a Horgos 2 határátjárón is közlekedhetnek az autók, napokon belül lebontják a királyhalmi fizetőkaput és komoly fejlesztések várhatóak a vasúti közlekedésben – egyebek mellett erről beszélt a Pannon Televízió Szubjektív című műsorának felvételén Kern Imre szerbiai építésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési államtitkár.

A Szerbia és Magyarország közötti következő határátkelő megnyitását 2017 közepére tervezik. Ez Hadikfalva és Bácsszentgyörgy között kap majd helyet. Ezt követően pedig Kübekháza és Rábé körzetében nyílik majd egy 2020 körül. A nemrég óta ismét működő Horgos 2-t pedig hamarosan megnyitják majd a személygépkocsik előtt is. Kern Imre: „Tudomásom szerint a napokban megérkezik az a dokumentum a magyar belügyminisztériumhoz, amely lehetővé teszi azt, hogy január elsejétől üzemeljen a határátjáró a személygépkocsi-forgalom számára is. Az ünnepek előtt mindenféleképpen, akár egy diplomáciai levélváltással megnyílhat majd a határátjáró, úgyhogy remélhetőleg az elkövetkező 10 napban a személyautók is közlekedhetnek majd a Horgos 2 határátjárón.”

Komoly gondok vannak Szerbiában a vasúthálózattal és az azon közlekedő vonatokkal, vagy ahogy a köznyelv jegyzi, a sinókkal. Decemberben azonban megérkeznek az első modern, dízelmeghajtású vonatok Oroszországból. Ha sikerül megegyezni Szabadkával, Magyarkanizsával, Zentával, Törökbecsével, Csókával és Nagykikindával, hogy saját költségvetési eszközeikkel segítsék a vasúti közlekedést, akkor ezekre a szakaszokra érkeznének az új szerelvények. A Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítésének tervezői szakasza is elkezdődött már. Sikerült elérni, hogy 46 százalékban nem kínai vállalkozók kivitelezik a munkát, ugyanakkor uniós vállalkozók is részt vesznek majd benne. „Amikor júniusban, júliusban kész lesz a tervdokumentáció, az már tartalmazza pontosan, hogy hol lesz a vágány, milyen konstrukció, milyen hidak kellenek, milyen vasútállomásokat kell kiépíteni, hiszen a vasútállomások is komoly átalakuláson mennek át. Szabadkán például teljesen új lesz az utasok közlekedési rendszere, tehát nem a síneken keresztül, hanem aluljárókon.”

Legkésőbb december 27-ig lebontják a királyhalmi fizetőkaput, amely átkerül az Y-elágazás utáni parcellára, vagyis a békovai csomóponthoz. Ennek köszönhetően a Szabadkán keresztül bonyolódó tranzitforgalom ezentúl az Y-elágazásra és az autópályára terelődik majd. A kiépített plató pedig pihenőhelyként működik majd a továbbiakban. Az államtitkárral készült Szubjektívet szerdán, december 2-án 17 órától nézhetik meg a Pannon Televízió műsorán.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét