Ugrás a tartalomra

Új fejlesztések és új befektetők a topolyai ipari parkban

Topolyán létesít logisztikai központot Magyarország piacvezető mezőgazdasági cége a KITE Zrt.

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság a közelmúltban 50 millió dináros támogatást hagyott jóvá Topolya község számára utak kiépítésére a helyi ipari övezetben. Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere írta alá Újvidéken a támogatásra vonatkozó szerződést. Elmondta, hogy hamarosan egy tejüzemet építenek az ipari park területén, Magyarország piacvezető mezőgazdasági cége pedig egy logisztikai központot épít. A KITE Zrt. egy 2 hektáros építési területet vásárolt az ipari parkban logisztikai központ és nagykereskedés megépítése céljából.

Az új üzemek és logisztikai központok megnyitása több tíz új munkahely létesítését jelenti, egyben kedvező körülményeket teremt a mezőgazdasági termelők számára, ezért a befektetések jelentése gyors ütemben megsokszorozódik majd.

Az úthálózatnak azért kell megfelelőnek lenni, hogy a hatékony és gyors szállítás mellett az élelmiszeripari cégekre vonatkozó szigorú jogszabályoknak is megfeleljenek. Ilyen esetekben ugyanis a késztermék nem távozhat azon az útvonalon, melyen a nyersanyag is beérkezik, mert tiszteletben kell tartani a „tiszta út” elvét.

A kivitelező Lukač Putevi Kft. a törvényes keretek között kiírt versenypályázaton nyertesként kötelezettséget vállalt, hogy 45 munkanap alatt megépíti az ipari parkon belüli útszakaszt. A beruházás értéke 9,7 millió dinár.

A topolyai ipari parkban tavaly a szennyvízelvezető hálózat három kilométer hosszú szakaszát sikerült kiépíteni, melynek értéke mintegy 28 millió dinár, a szintén tavaly kiépített vízvezeték hossza pedig 2,3 km, ennek az értéke 11 millió dinár körül alakul. A 25 hektárnyi területen és a közvetlen szomszédságában több üzem is működik. Az ipari park infrastruktúrájának a fejlesztése már korábban elkezdődött az utak aszfaltozásával és egy fontos kerülőút kiépítésével, most pedig a terület úthálózatának további kiépítése is jó ütemben zajlik.

A mintegy 25 hektáron elterülő topolyai ipari park önkormányzati tulajdonában van és az előző évek során jelentős önkormányzati, valamint köztársasági és tartományi eszközöket fordítottak a keleti terelőút megépítésére. A város központjától két kilométerre, az Újvidéket Szabadkával összekötő autóúttól pedig másfél kilométerre elhelyezkedő ipari park lassan elnyeri igazi arculatát.

A geostratégiai szempontból is kiváló helyszín ezzel vált igazán vonzóvá a beruházók számára, hiszen a vasútvonal és az autóút közelsége nagy előnyt jelenthet az itt megtelepülni szándékozó cégek számára.

A Pöttker Kft. volt az első, a szivacsmegmunkáló SSA Pana Foamtec Kft. volt a második olyan cég, amely telephelyet létesít a topolyai ipari park területén. Az ipari park közvetlen szomszédságában található a francia érdekeltségű Lohr vállalat és a magyarországi érdekeltségű Krivaja mezőgazdasági birtok silója. Szintén a közelben található a Capriolo kerékpárgyár, az Usluga temetkezési kellékeket gyártó és forgalmazó vállalat, az Öntöde, valamint az EM Commerce bútorgyár is, mely éppen egy új, korszerű bútorgyártó részleget épít.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír