Ugrás a tartalomra

Új alapokra helyezett tartományi politika

Nyilas Mihály tartományi kormányalelnököt kérdeztük: milyen kormányzati ciklusra számít Vajdaságban

A Tartományi Képviselőház nemrégiben bizalmat szavazott Igor Mirović új kabinetjének, melyet követően a leendő tartományi kormányfő át is vette a megbízatást az eddigitől, Bojan Pajtićtól.

Egyetlen olyan titkára van az új kormánynak, aki már az előző felállásban is tisztséget töltött be: Nyilas Mihály oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár – a jövőben is ezekkel a kérdésekkel foglalkozik, emellett pedig a kormány három alelnökének egyikévé is megválasztották.

Elsőként arról kérdeztük, elégedett-e a kormányalakítási tárgyalások végeredményével. – Elégedett vagyok. A VMSZ, a VMDP és a MEP közös listájával a tartomány magyarsága körében megnyerte a választásokat, és ez pártomat, a VMSZ-t jelentős szerephez juttatta Vajdaság vezetésében.

Ez nemcsak az egy kormánytagi-kormányalelnöki tisztséget jelenti, hanem a Szerb Haladó Párttal megkötött koalíciós szerződésünk alapján egy titkárhelyettesi és hét segédtitkári posztot, továbbá ugyanazokat az intézményvezetői helyeket, amelyekkel korábban is rendelkeztünk.

Ezt a komoly jelenlétünket a tartományban szeretnénk jól kamatoztatni, mondanom sem kell, elsősorban a magyar ügyek megoldásában és intézésében, amelyek legtöbbször egybeesnek a vajdasági ügyekkel is. Közben az egyetlen magyar kormánytagként az egész vajdasági magyar közösséget szeretném képviselni a kormányban.

A VMSZ hat képviselője mellett az MM–VMDK koalíciója is bejuttatott a parlamentbe két képviselőt. Lesz-e nyitottság ezeknek a képviselőknek a javaslatai iránt?

– A magyarság körében a mögöttünk álló választásokat ez a lista veszítette el, ők most ellenzékben vannak. Gondolom, konstruktív ellenzéki szerepre készülnek. Aki ellenzékben van, az nem dönt, hanem esetleg bírál, véleményt mond, javaslatokat tesz. Meglátjuk, hogyan teszik ezt. Ha megfelelő, szakmailag alátámasztott, jó javaslatokkal állnak elő, a VMSZ biztosan mérlegelni fogja, használhatók-e és alkalmazhatók-e.

Nincsenek azonnal elutasított javaslatok ezek szerint?

– A javaslatok, felvetések minősége lesz az, ami meghatározza sorsukat. Amit eddig láttunk náluk, nem pozitív irányba mutatott, de minden megváltozhat, meglátjuk, mit hoz a következő négy év. Nyitottak vagyunk a jó ötletek felé, akárhonnan is jönnek.

Amikor elvállalta a Szerb Haladó Párt által vezetett kormány egyik tisztségét, nem tartott attól, hogy egy kevésbé „vajdasági”, autonómia-központú kormányba kerül?

– A kormányfő programbeszédére és nyilatkozataira és az eddigi, a köztársasági szintén folytatott jó együttműködésre hagyatkozva, arra következtetek, hogy egy vajdasági orientáltságú kormány tagja lettem. Persze, hamar ki fog derülni, hogy a prognózisom helyes-e.

A kormányfő az első prioritások között említette Vajdaság pénzelésére és a hatásköreire vonatkozó jogszabályok mielőbbi megalkotását. Ha ez megtörténik, alkalmat ad arra, hogy egészen más alapokon folyjon a tartományi politizálás.

Az elmúlt négy évben különböző felépítésű hatalmi struktúrák voltak jelen Újvidéken és Belgrádban, ezek a kérdések tehát várólistán maradtak, a pénzelés terén pedig Belgrádban elzárták a csapokat. Jelentős változást várok, hamarosan megmutatkozik, hogy ezek rendezhető kérdések-e.

Milyen négyéves mandátum elé nézünk?

– Viccesen azt mondhatnám, hogy az előző két évemmel voltaképpen én a legtapasztaltabb titkár vagyok a kormányban. Szeretném persze folytatni, amibe belekezdtem az oktatás, jogalkotás és a nemzeti kisebbségek – közösségek jogai területén. Az elmondottak miatt, hiszem azt, eredményesebben, mint az elmúlt időszakban.

Jó együttműködésre számít Igor Mirović kormányfővel?

– Igen. Én egyértelműen jó választásnak tartom Mirovićot a kormány élére, hiszen a Szerb Haladó Pártban igen tevékeny volt, a gazdaságban és a politikában egyaránt komoly eredményeket tud felmutatni. Határozott személy, nem lesz bábuja a belgrádi hatalomnak, a belgrádi politikával összehangoltan persze, de képviselni fogja a vajdasági érdekeket.

Mirović az expozéjában azt mondta, az utolsó faluban is szavatolni kell az anyanyelvű oktatást. Ezt biztató jelként értelmezhetjük most?

– Hangsúlyos szerepet kapott a programban a tartomány sokszínűsége, specifikussága. Az, hogy a kisebbségek jogait minden területen biztosítani és őrizni kell. Az anyanyelven történő oktatás fontosságát az említett módon valóban külön kihangsúlyozta a kormányfő. Mivel a kis létszámú tagozatokról a pénzhiány és a racionalizáció ürügyén minden évben vita támad, ezt igen lényeges kijelentésnek tartom, amelyre ha szükséges lesz, emlékeztetem a tartományi kormányfőt.

Napjainkban sem gondmentes a kisebbségi diákok és hallgatók helyzete, a Jogtudományi Karral sehogyan sem sikerül zöld ágra vergődni a magyar nyelvű felvételi vizsgák kapcsán. Döntés van, bírósági meghagyás van, intézkedés nincs.

– Abban bízok, hogy a két szinten azonos hatalmi struktúra most már rákényszerítheti a Jogi Kart álláspontja megváltoztatására. Minden egyéb döntés létezik, beleértve az alkotmánybíróságit és tartományi parlamentit is. A kar mégis saját autonómiája elleni támadásnak éli meg mindezt, és az egyetlen kar az Újvidéki Egyetemen, mely nem szavatolja a szóban forgó lehetőséget. A haladó párti illetékes tartományi titkárral már konzultáltam az ügyben, s arról biztosított, hogy támogatja a kérdés gyors rendezését.

Lezajlottak a kis érettségik, minden rendben folyt?

– Igen, rendben lezajlott minden, gördülékeny és jól szervezett folyamat áll mögöttünk. Tanulságot persze mindig le lehet vonni és okulni belelő az elkövetkező években. Remélem, minden végzős nyolcadikosunk a tartományban megtalálja helyét a középiskolai oktatási rendszerben.

Felmerült a kisebbségi nyelvek környezetnyelvként tanításának egy új módszere: nemcsak iskolán belül, hanem több iskola együtt is megszervezhetné a nagyobb érdeklődés érdekében ezt. Mi erről a véleménye?

– Évek óta napirenden szerepel a kérdés, az idén elfogadott kisebbségi cselekvési terv részét is képezi. Ennek kidolgozásában kértük a régi gyakorlat és felélesztését, amikor a szerb tanulóknak egy külön tantárgy keretében lehetőségük tanulni az adott térségben élő nemzeti kisebbségek nyelvét.

Ez a környezetnyelv lényege. Mivel a cselekvési tervet a Szerb Kormány és Brüsszel is jóváhagyta, ilyen irányban változik az oktatási program, választható tantárgyként lehetséges lesz tanulni a környezetnyelvet és több iskola akár együtt és közösen szervezheti ezt meg. A nyelven keresztül egymás kultúráját ismerhetjük meg jobban meg és közelebb kerülnek egymáshoz a Vajdaságban élő nemzetek.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Virág Árpád
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét