Ugrás a tartalomra

Továbbra is a magyar közösség szolgálatában

Pelt Ilona, a VMSZ körzeti elnöke nyilatkozott a doroszlói helyi közösségi választások eredményeiről

Az augusztus 13-án lezajlott helyi közösségi választások eredményének értékelése és a további munka céljából a helyi intézmények, civil szervezetek vezetői és vállalkozók számára tartottak tanácskozást, amelyet Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség körzeti szervezetének elnöke vezetett.

Az összejövetellel és a választások eredményével kapcsolatban Pelt Ilona a tanácskozást követően nyilatkozott lapunknak.

– Két polgári csoport indult a doroszlói helyi közösségi választásokon. Az első kilenc helyen voltak a Szerb Haladó Párt által támogatott jelöltek, a másik kilenc helyen, a tízes számtól a tizennyolcasig szerepeltek a Magyar Összefogás, vagyis a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott polgári csoportok jelöltjei.

Mindenekelőtt szeretnénk megköszönni a szavazóink bizalmát és támogatását. Fontosnak tartom elmondani, hogy az eddigi választások során soha nem kapott ennyi szavazatot a VMSZ Doroszlón. Maga a részvétel is példátlan arányú, a ténylegesen itt élő lakosság több mint 90 százaléka szavazott.

Tudomásul kell venni, hogy Doroszló etnikai összetétele mára megváltozott, a lakosok 50 százaléka magyar nemzetiségű, 25 százaléka szerb, illetve 25 százaléka roma nemzetiségű. Azt gondolom, valamennyi magyar érzelmű ember feltétel nélkül bekarikázta mind a kilenc jelöltet.

Volt viszont (egy mindig meglévő) kevés százaléka a szavazóknak, amely saját megfontolásból, nem az egység jegyében tette le voksát. Jelen esetben ez a kevés, az egésznek mindössze az 1-2 százaléka döntötte el a szavazás sorsát. A választás időpontja kellemetlen időszakra helyeződött, augusztusnak ebben az időszakában az emberek pihenni, nyaralni mennek. Nem lehet senkin számon kérni, hogy ebben az időszakban nem tartózkodik itthon.

Arról nem szeretnék beszélni, hogy a másik oldal milyen módon szerezte meg ezt a többséget, hiszen ezzel a későbbiekben nekik kell elszámolniuk a szavazóik előtt.

El kell mondani, hogy a másik tábor voksolói sokkal fegyelmezettebbek voltak, mint a mi szavazótáborunk, hiszen ránk, kis közösségre jellemző módon a családi, baráti viszonyok befolyásolják a szavazás végeredményét sok esetben.

Azt leszámítva viszont, hogy mindössze (minimális szavazatszám-különbséggel) négy jelöltünk (Komáromi József, Kovács Géza, Pelt Ilona, Dékány József) jutott be a tanácsba, az elkövetkező időszakban is folytatni fogjuk azokat a megkezdett programokat, projekteket, amelyek a magyar közösség számára fontosak – mondta Pelt Ilona.

Mint megjegyezte, lényegesnek tartott összehívni egy olyan tanácskozást, amelyen jelen vannak a civil szervezetek és intézmények vezetői, helyi vállalkozók, hogy tovább folytathassák a közösségi szintű építkezést.

– A falu sorsa továbbra is rajtunk múlik. Nem keserít el a választások eredménye, hiszen tudatában vagyok annak, hogy kik azok, akik ezt a hátrányos helyzetet előidézték, és azt is pontosan tudom, hogy ez a magyar közösség van olyan erős, hogy minden ilyen és ehhez hasonlóan kisebb vihart túléljen – hallottuk a Vajdasági Magyar Szövetség körzeti szervezetének elnökétől.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, tra
Többi hír