Ugrás a tartalomra

Törökkanizsa, én így szeretlek!

Habár a legutóbbi népszámlálási adatok alapján Törökkanizsa községben is fogyatkozik a lakosság, és ez a folyamat a magyarságot sem kerüli el, látogatásunk során mégis jó híreket hallottunk beszélgetőtársainktól. Beszámolójukban megemlítették a határon átívelő nyertes pályázatokat, a katolikus templom udvarának a felújítását, az „örökbe fogadott” Kálváriát és a befejezéséhez közeledő művelődési házat. Lássuk hát sorjában!

Kerékpárral Szegedre

Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke mindenben a segítségünkre volt, témákat ajánlott, elkalauzolt a helyszínekre, de úgy döntött, ezúttal jussanak szóhoz mások. Az önkormányzat néhány aktualitását és újdonságát Orosz Urbán Csilla, a polgármester gazdasági fejlesztési asszisztense és Jaksa Róbert, a községi tanács helyi közösségekkel, egyházi kérdésekkel és civil szervezetekkel megbízott tagja foglalta össze. Mindketten augusztus óta töltik be ezt a pozíciót.

— Korábban is besegítettem az önkormányzat munkájába, főleg az európai uniós pályázatok a szakterületem, amelyekben a közeli határon túli települések, például Újszentiván vagy Deszk partnerei vagyunk. Az elmúlt időszakban két nyertes IPA- pályázata volt az önkormányzatnak. Az egyikből a Szegedet és Törökkanizsát összekötő, mintegy húsz kilométeres kerékpárút ránk jutó részét pénzeljük. Az első szakaszban Törökkanizsa belterületén készült el a kerékpárút, most Gyála, majd Szerbkeresztúr következik. A projektum értéke mintegy másfél millió euró, ebből nekünk 300 ezer euró jutott — mondta Orosz Urbán Csilla.

— A másik ehhez hasonló pályázat eszközeit az iskola, az óvoda és az olvasóterem felújítására fordítottuk, de lesz egy harmadik is, amellyel a belvíz problémáját szeretnénk megoldani Törökkanizsa egy részén és Újszentivánon. Sajnos, az IPA-pályázatok esetében elég nagy gond az önrész biztosítása, pedig ezek olyan lehetőségek, amelyeket vétek lenne kihagyni. Ezenkívül a polgárok egy része sem tudja megérteni a pályázatok lényegét, hiszen a kerékpárút esetében is megróttak bennünket, hogy nem ez volt a legfontosabb a községnek. Ebben igazuk is van, de csak erre lehetett igényelni pénzt.

Nekem az is feladatom, hogy a község területén lévő szervezeteket, közintézményeket rávegyem a pályázásra, odafigyeljek rájuk, segítsek nekik a pénzforrások felkutatásában, hogy a jövőben ne csak az önkormányzattól várják a gondjaik megoldását.

Erre a civil szervezeteknek szükségük is lesz, hiszen az idei évtől kezdve csak pályázat útján kérhetnek anyagi eszközöket az önkormányzattól.

— Először fordul elő, hogy a civil szervezeteknek projektumokat kell benyújtaniuk, amelyekről egy bizottság dönt. A községben mintegy negyven civil szervezet működik, korábban évente húsz kapott támogatást az önkormányzattól. Erre a célra 1,4 millió dinárt hagytunk jóvá a költségvetésben, a megnyert összegeket folyamatosan tervezzük kifizetni. A pályázat hamarosan megjelenik — magyarázta Jaksa Róbert, hozzátéve: reméli, hogy mindenki jól fogadja ezt az újdonságot. — Az első pillanatban talán úgy tűnhet, a civil szervezeteket el akarjuk vágni a pénzforrásoktól, de erről szó sincs. Inkább ösztönözni szeretnénk őket, hogy gondolkozzanak, tervezzenek, és alaposan kidolgozott pályázatokat adjanak át. Persze, az sem utolsó szempont, hogy így sokkal átláthatóbb lesz a tevékenységük, hiszen a kapott pénzzel el is kell számolniuk.

Templom, művelődési ház, kálvária

A városvezetőség és a hitközségek között is folytatódik a sikeres együttműködés. Nemrégiben fejeződött be a több mint százötven éves Szent György katolikus templom parókiája felújításának első szakasza, amelyhez a szükséges pénzt a helyi önkormányzat teremtette elő. Az egy hónapig tartó munkálatok során aláfalazták a paplak egy részét, illetve kikövezték a templom és a plébánia közötti járdát. Erre főleg azért volt szükség, mert a régi járdán megállt az esővíz, alámosta az épületet, a falai csúnyán megrepedeztek. Az önkormányzat 400 ezer dinárt különített el erre a célra, további 500 ezer dinárt pedig a plébániatető rendbe hozására. Ezenkívül nemrégiben renoválták a szerbkeresztúri és a józseffalvi tempolmot, valamint további eszközöket szánnak az oroszlámosi, a magyarmajdáni és törökkanizsai templomok számára.

Mint ismeretes, a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesületnek 2009-ben anyaországi donációból sikerült megvásárolnia egy régi épületet, ennek a felújítását a Tartományi Nagyberuházási Alap pénzeli.

— Mivel a renoválás 2012 májusában nagy lendülettel megkezdődött, azt terveztük, a karácsonyt már a saját otthonunkban ünnepelhetjük — kapcsolódott be a beszélgetésbe Kovács Magdaléna, az egyesület elnöke. — Sajnos, reményünk nem vált valóra, de az idei év első felében már átadhatjuk rendeltetésének a létesítményt. A beruházás értéke mintegy negyvenmillió dinár. A földszinten lesz egy százötven négyzetméteres nagytermünk, egy kisebb helyiség, konyha, toalettek, valamint van egy kis pince is. A tetőtérben vendégszobák irodák helyezkednének el, de ez már a második szakasz, amire még elő kell teremteni az anyagiakat, és a gondnoklakást is szeretnénk befejezni.

Az udvarban ugyanis a Bethlen Gábor Alap segítségével egyszobás lakást alakítottunk ki, ahol valaki lakhat majd, ha cserébe felügyel a művelődési otthonra. Mivel mi vállaltuk fel a projektumot, sokan úgy gondolják, ez kizárólag a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület székháza lesz, de nem így van. Ez az itteni magyar közösségé, a magyar szellemiségű szervezeteké, de mindenki más számára is elérhetővé tesszük, bizonyos feltételekkel.

Körképünk végén álljon egy igazán jó hír, amelyet szintén Orosz Urbán Csillától hallottunk, aki egyben a Törökkanizsáért Egyesület elnöke is. A civil szervezet még az ősszel elhatározta, valamilyen módon felújítja a katolikus temető bejáratánál található kálváriát.

Eredetileg tizennégy stációja volt, de néhányat közülük lebontottak, és a meglevők is romos állapotban fogadják a sírkertbe betérőket. Kezdeményezésük, hogy aki teheti, fogadjon örökbe egy stációt és fedezze a munkálatok költségeit, meghallgatásra talált: mára mindegyiknek van gazdája és az időjárás javulásával a munkálatok is megkezdődhetnek.

Befejezésként a riport címéhez — amely tulajdonképpen egy Facebook-oldal elnevezése is — fűznék egy kis magyarázatot: a szülőhelyét bizonyára mindenki úgy és akkor szereti a leginkább, amikor szépül, változik, fejlődik.
 

 

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Tóth Lívia
Többi hír