Ugrás a tartalomra

Tordán megkezdődött a búcsú

Emléktáblák avatásával, horgászversennyel, helyi alkotók kiállításával kezdődött meg pénteken a tordai búcsú, amely szombaton főzőversennyel folytatódik és tűzijátékkal zárul.

A tordai búcsú pénteken, a reggeli órákban kezdődött, amikor megnyitották a horgászversenyt a falu szélén kialakított tavon. Már hagyományosnak mondható a megmérettetés, hiszen az utóbbi években közkedvelt helye a tordai horgásztó a helyieknek, de a vendégeiknek is.

A délutáni órákban két emléktáblát avattak, egyik a temető kápolnájának falán kapott helyet, és az I. Világháborúban elesett 117 tordai honvédkatona emlékét őrzi, míg a másik a szülői házon került leleplezésre, a falu krónikásának, Dobai Józsefnek állít emléket.

A Nagy Háborúban Tordáról mintegy 400-an vettek részt, és a kápolna falán állított márványba vésték mindazok nevét, akik odavesztek. Dobai József polgármester méltatta az ősök tettét, majd mgr. Hajnal Jenővel közösen leleplezték az emléktáblát.

A Boris Kidrič utca 31-es házszám alatti Dobai családi házon is felavatták az emléktáblát, amellyel Dobai József helytörténésznek állítottak emléket, aki három kötetbe foglalta a falu múltját, anekdotákat gyűjtött, és mindig aktívan kivette részét a falu életében, több civil szervezetben is besegítve.

Horváth András, a Bánáti Híradó egykori felelős szerkesztője méltatta Dobai József munkásságát, aki a tordai eseményekről is szívesen tudósította a Magyar Szót. "Dobai József több évtizedes tevékenységét mindenképpen meg kell süvegelni. És nem csak ezúttal, itt az emléktábla leleplezésénél, hanem mindenkor. Bánságban kevés kistelepülés lakói mondhatják el magukról, hogy akadt egy emberük, aki csokorba szedte a derűs, szívet melengető, de a szomorú, a kisebbségi lét megalázó történeteit is."

Dobai József emléktábláját Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó bizottságának elnöke és Lázár Jenő, Torda alpolgármestere leplezte le.

Mindkét helyszínen az emlékezés koszorúit, virágait is elhelyezték a házigazdák, meg a vendégek is, de egyben a falu központjában a II. Világháború tordai áldozataira is elékeztek, az emlékműnél is koszorúztak.

A rendezvény a helyi alkotók kiállításának megnyitójával, majd gazdag alkalmi műsorral folytatódott. Illetve este több csapat részvételével a falu központjában váltogatták egymást a zenekarok, a Juhász zenekar is fellépett, egy újszentesi együttes is szórakoztatta a jelenlévőket, valamint a sztárvendég volt a 3+2 együttes.

Szombatra főzőversenyt hirdettek, több mint negyven csapat méri majd össze kulináris tudását a csirkepaprikás főzésében. Közben alkalmi műsort is adnak a helybeliek és a környékbeliek, meg a testvértelepülések műkedvelői. Szombat este is lesz sztárvendég, ugyanis Szikora Róbert és az R-GO együttes tart koncertet fél tíztől. Utána pedig tűzijátékkal szeretnének kedveskedni a szervezők.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Kónya-Kovács Otília
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét