Ugrás a tartalomra

Topolyán tartották a 2018 a külhoni magyar családok éve Kárpát-medencei körútjának nyitórendezvényét

A tematikus éveknek köszönhetően mérséklődik az elvándorlás és az asszimiláció - mondta a körút megnyitóján Potápi Árpád János.

A külhoni magyar kisközösségek, vállalkozások, egészségügyi intézmények családbarát tevékenységét támogató pályázatok, valamint képzések, táborok is szerepelnek a külhoni magyar családok éve Kárpát-medencei programjai között. Az a cél, hogy a magyar és a vegyes házasságokból származó gyerekek is magyar oktatási intézményekbe járjanak - szögezte le az államtitkár a megnyitón.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „A tematikus évek indultak az óvodásoktól, utána jöttek kisiskolások, felsősök, szakképzés irányától. Egy kicsit fordultunk, látszólag fordultunk, mert a szülőföldön való boldogulás irányába fordult a nemzetpolitika is, ez azt jelenti, hogy amellett, hogy megerősítjük az intézményrendszereinket, oktatási, szociális, kulturális és politikai intézményrendszert, emellett oda kell figyelni arra is, hogy a társadalmi problémákat megoldására és a gazdaság fejlesztésére.”

Az egybegyűlteket Kislinder Gábor, Topolya polgármestere is köszöntötte, és reményét fejezte ki, hogy a tematikus év meghozza eredményét. „Minden nemzet fontos alappillére a család. Nekünk vajdasági magyaroknak különösen az, hiszen a megmaradásunk kulcsát jelenti.

Azért minden családbarát programot, képzést, pályázatot és támogatást fontosnak tartunk, és köszönjük az anyaország támogatását.” A családok életében leginkább a védőnők tudnak betekintést nyerni. Jó tanácsokkal, segítséggel, támogatással látják el a szülőket. Az idei programba éppen emiatt a Magyar Védőnők Egyesülete és az Otthon Segítünk Alapítvány országos segítő szolgálat is bekapcsolódott. A magyar védőnői szolgálat és hálózat nemcsak Kárpát-medence-, de Európa-szerte is különlegesnek, hungarikumnak számít - emelte ki beszédében Jerasz Anikó.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A magyar kormány felelős döntéshozók irányítása mellett felismerte, hogy erős, fejlődni kívánó, a globalizáció világában érvényesülni akaró magyar nemzet fennmaradása csak akkor lehetséges, ha testileg, lelkileg egészséges családokra tud támaszkodni. Arra kíván építeni, amely minden kezdet alapja: az édesanyák egészségére, a magzat egészséges fejlődésére, a kisgyermekek, fiatalok egészséges nevelésére.”

A mai tanácskozásra Vajdaság hat önkormányzatából, Topolyáról, Magyarkanizsáról, Kishegyesről, Zentáról, Adáról és Szabadkáról érkeztek védőnők, egészségügyi nővérek tapasztalatcserére magyarországi kollégáikkal. Három helyi óvodában mutattak be gyakorlatokat a várandós kismamákra, az óvodás korú gyermekek tisztálkodására és egészséges táplálkozására fókuszálva.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen