Ugrás a tartalomra

Topolya: Új felszereléssel gazdagodtak az önkéntes tűzoltók

A topolyai önkormányzat mintegy 400 ezer dinár értékben vásárolt felszerelést a község területén működő önkéntes tűzoltó-egyesületek számára.

A Topolyai Községi Tűzoltó Szövetséget kilenc helyi önkéntes egyesület alkotja, melyek között több olyan is van, mely közel másfél évszázados múltra tekinthet vissza. A színvonalas munkáról tanúskodnak az eredmények is, többi között, hogy idén a gunarasi női tűzoltócsapata bronzérmes lett az Ausztriában megszervezett tűzoltó olimpián.

Nagy Simon, a Topolyai Községi Tűzoltó Szövetség elnökségi tagja - egyben a 141 évvel ezelőtt alapított bácskossuthfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke - elmondta, hogy az önkormányzat már korábban is felismerte az önkéntes tűzoltótestületek és a tűzoltószövetség munkájának fontosságát. Ebben az évben pedig már többször is sikerült anyagi eszközöket elkülöníteniük a tűzoltóság felszereltségének fejlesztésére. Az év elején a Szerbiai Tűzoltó Szövetséggel együttműködve egy használt, de igen modern tűzoltókocsit szereztek be a krivajai önkéntes tűzoltók számára, amely Krivaja, Felsőroglatica és Bácsandrásszállás (Bački Sokolac) helyi közösségek igényeinek kielégítését szolgálja majd. Egy gyors, hatékony kis külföldön gyártott speciális járműről van szó, ami tökéletesen megfelel ezeken a településeken a gyors intervenciók még hatékonyabb lebonyolítására. Most pedig 400 ezer dinár vásároltak felszerelést, tűzoltó-készülékeket, létrákat, különféle csapokat, kézi szerszámokat. Minden egyesület azt kapott, amire a legnagyobb szüksége van éppen, ugyanis korábban egyeztették az igényeket. A felszerelést Szatmári Adrián, a községi tanács tagja adta át Zorica Rankovnak, a szövetség parancsnokának. Szatmári egyben megköszönte a tűzoltóknak az egész évben kifejtett áldozatos tevékenységüket.

Nagy Simon a mögöttünk álló év fontosabb eseményei közül kiemelte a gunarasi női tűzoltó csapat sikerét. Ez is egy konkrét bizonyítéka ugyanis, hogy európai színvonalú tűzoltócsapatok működnek a község területén. A gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testület női csapata harmadik lett a nyáron az ausztrriai Villachban, a 16. Nemzetközi Tűzoltó Versenyen és Találkozón. A rangos nemzetközi megmérettetésen több mint 160 csapat vett részt, a gunarasi leánycsapatnak 23 másik csapattal kellett megküzdenie és végül az előkelő harmadik helyet sikerült megszerezni. A csapat részvételének anyagi költségeit Topolya község önkormányzata, valamint a helyi közösség és a Szerbiai Tűzoltó Szövetség fedezte.

A kilenc önkéntes egyesület alkotta Topolyai Községi Tűzoltó Szövetség 2014-ben Pro Urbe-díjban részesült. A városban és a falvakban működő önkéntes tűzoltó-egyesületek a lehetőségeikhez és a technikai felszereltségeikhez mérten egész évben igyekeznek eleget tenni feladatuknak, számos katasztrófahelyzetben bizonyították szakmai felkészültségüket és rátermettségüket. Az idei adatok még nem véglegesek, de ismert, hogy pl. 2016-ban a bácskossuthfalvi tűzoltóknak összesen 46 alkalommal kellett beavatkozniuk, a pacsériaknak 19, a topolyai Dr. Hadzsy János Önkéntes Tűzoltó Testületnek 4 bevetése volt. A kishegyesi község területén működő Maronka Károly ÖTT is a szövetséghez tartozik, ők 51 alkalommal interveniáltak sikeresen 2016-ban.

Az önkéntes tűzoltóság alapeszméje, hogy helyben nyújtsanak segítséget a tűzoltás és más rendkívüli helyzetek során. Senki nem tudja ugyanis hatékonyabban és jobban megóvni a különféle javakat, mint azok a helybeliek, akik megfelelő kiképzésben részesültek és ismerik a helyszíneket is. Gunarason például jóformán szó szerint minden házban van legalább egy önkéntes tűzoltó. Az önkéntesek sok esetben segítettek a lakosságon, amikor a hivatásos tűzoltók nem tudnak időben a helyszínre érni. 2012-ben a nagy hófúvások idején a topolyai hivatásos tűzoltók nem tudtak Gunarasig eljutni, miközben kigyulladt egy lakóépület. Az önkéntesek fékezték meg a tüzet megakadályozva, hogy még nagyobb károk keletkezzenek.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto