Ugrás a tartalomra

Topolya: A képviselő-testület ellenzi a Tájékoztatási Közvállalat magánosítását

Nem fejeződött be a topolyai községi képviselő-testület ma megkezdett ülése, nem érkezett meg ugyanis az illetékes minisztériumból a mezőgazdasági földterületek védelméről, rendezéséről és használatáról szóló határozati javaslat jóváhagyása, így a téma még nem kerülhetett napirendre.

Elfogadták viszont a Komgrad, a Piac, a Telekrendezési és a Tájékoztatási Közvállat tavalyi évi munkájáról szóló jelentést. A Tájékoztatási Közvállalattal kapcsolatban egy külön határozati javaslatot is napirendre tűztek. Ennek értelmében a testület ellenzi a magánosítást, mert az csorbítaná a nemzetiségi nyelveken történő tájékoztatáshoz való jogot. Kisebb vita alakult ki a határozati javaslattal kapcsolatban. Végül kiderült, hogy az ellenzéki képviselők közül voltak, akik a magánosításra szavaztak. Miközben az ellenzéki képviselők egy része is támogatta a határozati javaslatot, addig a dr. Hadzsy János Polgárok Egyesületének képviselői csoportja úgy vélekedett, hogy magánosítani kellene az eredetileg a község által alapított közvállalatot, melynek alapítói jogait részben átvette a Magyar Nemzeti Tanács. A képviselők szavazattöbbséggel mégis elfogadták a magánosítás ellenzéséről szóló záróhatározatot.

Fazekas Róbert, a képviselő-testület elnöke az ülés után újságíróknak nyilatkozva elmondta, a törekvést sokan félreértelmezik, mert azt gondolják, a média az aktuális önkormányzat szócsöve, ezért ragaszkodnának a privatizáció alóli felmentéshez. Véleménye szerint ez „rövidlátó” szemlélet, hiszen az önkormányzat változhat, de az adott területen élő nemzetiségek joga az anyanyelven történő tájékoztatásra nem sérülhet.

Az ülésen elfogadták még a községi alapítású Komgrad Közvállalat jogkörének kiterjesztését a közbeszerzésről szóló törvény mellőzését igénylő szolgáltatások végzésére. Az ülés szerdán, április 3-án 9 órától folytatódik, amikor a mezőgazdasági földterületek védelméről, rendezéséről és használatáról szóló határozati javaslat beterjesztése mellett a képviselői kérdések szerepelnek még napirenden.

Szerző (Forrás)
tp, Vajdaság Ma
Többi hír