Ugrás a tartalomra

Több óvodai férőhely kellene

A Világbanktól 47 millió euró az inkluzív óvodai nevelés és oktatás projektumára

Az oktatási minisztérium tegnap hivatalosan is bemutatta az Inkluzív óvodai nevelés és oktatás elnevezésű projektjét, amelynek célja az új óvodai férőhelyek bővítése mellett az új óvodai nevelési-oktatási program meghozatala és az óvónők képzése. Mint az a tanácskozáson elhangzott, az új óvodai nevelési és oktatási projektum érdeke, hogy a lehető legtöbb óvodáskorú gyermek részesülhessen színvonalas óvodai nevelésben és oktatásban.

A projekt, amelynek értéke 47 millió euró, a Világbank hiteléből valósul meg.

Mint arra Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára rámutatott, a projekt négy komponensű, az első komponense – amelyre a pénz legnagyobb részét fordítják majd – az óvodai kapacitások bővítése. Mintegy 30 önkormányzat területén új óvodák kiépítésére van szükség, továbbá a meglévők felújítására, valamint bővítésére ahhoz, hogy a program szerint további 17 ezer óvodást, mindenek előtt az érzékeny csoportokba tartozó gyerekeket be tudják vonni ebbe a projektbe.

De külön pénzeszközöket fordítanak, mintegy 4,5 millió eurót, a színvonalas nevelésre és oktatásra, továbbá 8 millió eurót az érzékeny társadalmi csoportokhoz tartozó szülők felkészítésére, valamint 2 millió eurót a projektum irányítására.Az államtitkár statisztikai adatokkal mutatott rá a projektum jelentőségére. Kiemelte, sajnos az óvodáskorú gyerekek számának folyamatos csökkenésével kell szembesülni. Évente ugyanis 1 százalékkal csökken a gyerekek száma.

A 4–6 éves korosztály 74 százaléka vesz részt az óvodai nevelésben és oktatásban. Rámutatott, a minisztérium arra törekszik, hogy Szerbia is elérje az Európai Unió átlagát, vagyis, hogy a gyerekek 94 százalékát bekapcsolja az iskoláskor előtti korosztályt felölelő intézményekbe.

Vicsek Annamária elmondta, hogy a bölcsődések aránya még alacsonyabb, hiszen csupán 20 százalékuk jár bölcsődébe. Az iskoláskor előtti intézményekbe a 4–5 éves korosztályának csupán 50 százaléka. A roma gyerekek csupán 20 százaléka vesz részt a kötelező iskoláskor előtti nevelésben és oktatásban.

Vicsek Annamária elmondta, a projekt 2022-ig valósul majd meg. Mladen Šarčević oktatási miniszter kiemelte, Szerbia az óvodai nevelésben és oktatásban hagyományra tekint vissza, színvonalas szakmai potenciállal rendelkezik.

– A minisztérium felismerte az óvodai nevelés és oktatás jelentőségét a fiatalabb korosztálynál, éppen ezért azon dolgozik, hogy minél több gyermeket bevonjon ebbe – emelte ki Šarčević, majd hozzátette, ennek ellenére sok még a tennivaló, így a kormány támogatására számítanak a színvonalas nevelés és oktatás kialakításában.

Dušan Vujović pénzügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az óvodai rendszer kell, hogy magára vállalja annak a szakadéknak az áthidalását, ami a klasszikus családmodell felbomlásával alakult ki. Önbizalommal rendelkező és határozott gyerekek kinevelésére van szükség. Az egész rendszer kezdetektől való felépítése vár az országra.

Stephen Ndegwa, a Világbank szerbiai irodavezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatásba való beruházás, különösen a korai életkorban, a legjobb beruházás, hiszen minden befektetett dinár megtérül idővel, különösen az érzékeny csoportba tartozó gyerekek esetében. Hosszútávon ugyanis hozzájárul majd a gazdaság versenyképességéhez és hozzásegít majd az országos gazdaság növekedéséhez, valamint az új munkahelyek megnyitásához.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, (mh)
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét