Ugrás a tartalomra

Több és járhatóbb kerékpárút kellene Szabadkán

Számos kerékpárút szorul felújításra Szabadkán – ezt stábunk is megtapasztalta a város utcáit járva, a biciklisek pedig méltatlankodnak. A biztonságos közlekedés egyik alapja a megfelelően karbantartott bicikliutak.

Nyáron, a jó időnek köszönve sokan pattannak biciklire. Szabadkán sincs ez másképp. Az észak-bácskai városban öt kerékpárútvonal van kiépítve.

Sótanyi Zsófia ritkán közlekedik kerékpárral, de úgy gondolja, a kerékpárutak felújításra szorulnak: „Nem tetszik, hogy a fák gyökerei kinyomják a betont, és emiatt nagyon sok a bucka az úton, ez nem annyira tetszik. Meg vagyok elégedve az utak keskenységével, viszont a padkák zavarják a közlekedést.”

A gyalogátkelőket és a kerékpárutakat elválasztó útpadkák sok esetben veszélyessé teszik a közlekedést. A padkák akár 15 centiméteresek lehetnek.
Szatmár Mária: „Nagyon sok helyen nincs kerékpárút, és akkor lent kell közlekedni. Mondjuk itt, a Belgrádi úton is lent kell, és akkora a forgalom, teherautók, meg minden, úgyhogy nem jó.”

Szabadkán öt fő kerékpárútvonal van. A város egyik legforgalmasabb útszakaszán, a Belgrádi úton azonban néhány helyen nincs kiépítve a kerékpárút. A Belgrádi úton a postától a Harcosok sorakozója Helyi Közösségig nincs a kétkerekűek számára kijelölt úttest, így kénytelenek az úton vagy a járdán közlekedni, ami rendkívül veszélyes. Ezt naponta megtapasztalja a gyakran arra közlekedő biciklista is: „Ezt a forgalmat figyelembe véve – mivel én a Harcosok sorakozója Helyi Közösségben lakok, nekünk, bicikliseknek nincs úttestünk, amin tudunk közlekedni. Így muszáj a főúton menni. Nagyon szépen kérem a városvezetést, hogy egy kicsit terjesszék ki a kerékpárutakat. Ugyanakkor, amik megvannak, azok már púposak, elhasználtak, különösen a Palicsra vezető út.”

Az illetékesek szerint a jelenlegi utak egyelőre nem igényelnek komolyabb javításokat. Azonban új bicikli-, illetve gyalogutak kiépítését tervezik.

Újhelyi Ákos, gazdasági ügyekkel megbízott tag, Szabadka Város Tanácsa: „Úgy mértük fel, hogy szükség van új kerékpárutak megépítésére Szabadka területén. Ezért az IPA-program keretében Ásotthalom és Tompa városával Szabadka is pályázott. 7,9 kilométert fogunk kiépíteni a következő két évben. Ez szeptemberben fog aláírásra kerülni.”

Újhelyi Ákos azt is elmondta, hogy további 20 kilométer kerékpárutat terveznek Szabadka területén. Egyebek között Ludason, Noszán valamint Palicson is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen