You are here

Számos kerékpárút szorul felújításra Szabadkán – ezt stábunk is megtapasztalta a város utcáit járva, a biciklisek pedig méltatlankodnak. A biztonságos közlekedés egyik alapja a megfelelően karbantartott bicikliutak.

Nyáron, a jó időnek köszönve sokan pattannak biciklire. Szabadkán sincs ez másképp. Az észak-bácskai városban öt kerékpárútvonal van kiépítve.

Sótanyi Zsófia ritkán közlekedik kerékpárral, de úgy gondolja, a kerékpárutak felújításra szorulnak: „Nem tetszik, hogy a fák gyökerei kinyomják a betont, és emiatt nagyon sok a bucka az úton, ez nem annyira tetszik. Meg vagyok elégedve az utak keskenységével, viszont a padkák zavarják a közlekedést.”

A gyalogátkelőket és a kerékpárutakat elválasztó útpadkák sok esetben veszélyessé teszik a közlekedést. A padkák akár 15 centiméteresek lehetnek.
Szatmár Mária: „Nagyon sok helyen nincs kerékpárút, és akkor lent kell közlekedni. Mondjuk itt, a Belgrádi úton is lent kell, és akkora a forgalom, teherautók, meg minden, úgyhogy nem jó.”

Szabadkán öt fő kerékpárútvonal van. A város egyik legforgalmasabb útszakaszán, a Belgrádi úton azonban néhány helyen nincs kiépítve a kerékpárút. A Belgrádi úton a postától a Harcosok sorakozója Helyi Közösségig nincs a kétkerekűek számára kijelölt úttest, így kénytelenek az úton vagy a járdán közlekedni, ami rendkívül veszélyes. Ezt naponta megtapasztalja a gyakran arra közlekedő biciklista is: „Ezt a forgalmat figyelembe véve – mivel én a Harcosok sorakozója Helyi Közösségben lakok, nekünk, bicikliseknek nincs úttestünk, amin tudunk közlekedni. Így muszáj a főúton menni. Nagyon szépen kérem a városvezetést, hogy egy kicsit terjesszék ki a kerékpárutakat. Ugyanakkor, amik megvannak, azok már púposak, elhasználtak, különösen a Palicsra vezető út.”

Az illetékesek szerint a jelenlegi utak egyelőre nem igényelnek komolyabb javításokat. Azonban új bicikli-, illetve gyalogutak kiépítését tervezik.

Újhelyi Ákos, gazdasági ügyekkel megbízott tag, Szabadka Város Tanácsa: „Úgy mértük fel, hogy szükség van új kerékpárutak megépítésére Szabadka területén. Ezért az IPA-program keretében Ásotthalom és Tompa városával Szabadka is pályázott. 7,9 kilométert fogunk kiépíteni a következő két évben. Ez szeptemberben fog aláírásra kerülni.”

Újhelyi Ákos azt is elmondta, hogy további 20 kilométer kerékpárutat terveznek Szabadka területén. Egyebek között Ludason, Noszán valamint Palicson is.

Szerző: 
Pannon RTV