Ugrás a tartalomra

Tizenhat ló és lovasa vesz részt a Vajdasági Vágtán

A VII. Vajdasági Vágtát is Zobnaticán szervezik meg, május 18-án, szombaton. Ugyanekkor négy kishuszár is megmérettetik. Második alkalommal főzőversenyt is szerveznek.
Idén bakonyi betyárlevest kell elkészíteniük ropogós cipóban a vállalkozó kedvű jelentkezőknek. A kísérőrendezvények sorában ügetőversenyt, szinkronfogathajtást, csacsiverseny, díjlovagló és lovasbemutatót is tartanak.
Hetedik alkalommal is a zobnaticai lóversenypálya ad otthont a Vajdasági Vágtának, a budapesti Nemzeti Vágta előfutamának. Idén tizenhat ló és lovasa, valamint négy kishuszár mérettetik meg a rangos sporteseményen. A szervezők gazdag kísérőprogramokkal várják a látogatókat.
A Vajdasági Vágta május 18-án 12 órakor kezdődik. Az előkészületi munkálatok jól haladnak. Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „Ha már ma történne meg a vágta, akkor a rendezvény úgy áll, hogy azt akár már ma meg lehetne tenni, ez külön öröm számomra. Elsősorban Topolyának ez nagyon fontos, azt gondolom, hogy a magyarság központja lesz azon a napon Topolya.”

A rendezvény fővédnöke Pásztor István, a VMSZ elnöke. Idén is több mint tízezer látogatóra számítanak a szervezők, igény szerint ingyenes buszjáratokat indítanak a vajdasági településekről. Pál Károly, a szervezőbizottság tagja: „A Vajdasági Magyar Szövetség által szervezett események sorában a Vajdasági Vágta az, amelyik legtöbb embert megmozgat. Bízunk benne, hogy az idén is így fog lenni és bízunk abban is, hogy a Vajdasági Vágtának jövője van itt Vajdaságban, nem csak azért mert a magyar emberek ezt genetikailag érzik és követik és magukénak tartják, hanem azért is mert egy olyan közösségformáló esemény, amely gazdaságilag is előre mutat úgy turisztikailag, mint bármilyen más tekintetben.”

Második alkalommal főzőversenyt is szerveznek a Vajdasági Vágta kísérőrendezvényként. A zsűri tagjai között idén két politikus, Kovács Elvira és Kern Imre is értékel. Gazdag programmal várják az érdeklődőket.

Négy előfutama lesz a versenynek, a kishuszár vágtának pedig egy futama. A döntő futam 18:30 lesz. A győztesek képviselhetik Vajdaságot az októberi Nemzeti Vágtán. Bunford Tivadar, elnök, Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány: „A három első helyezett fogja képviselni Vajdaságot és negyedikként szabadkártyán a szervezőknek van joga egy negyediket eljuttatni Budapestre. Ez a rendező helység lova és lovasa szokott lenni, adott esetben Topolya. Tehát Topolya biztos képviselve lesz Budapesten. Ha az első három helyezettben benne lesz Topolya, akkor a sportszerűség szabályai szerint meg rendezőtársaimmal így beszéltem meg, hogy a negyedik befutó, hiszen ő a legjobb negyedik, ő fog menni Budapestre. Az idén ugyanúgy mint tavaly, nem tudunk tartani nemzetközi futamot, de viszont Szerbiának lesz majd képviselője Budapesten a nemzetközi futamban.”

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ táncosainak fellépése és a budapesti operettszínház estje sem marad el, Langer Soma és Juhász Dia mellett meglepetésvendégek is fellépnek a Vajdasági Vágtán.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír